Ειδικά σχέδιο διακανονισμού για τους δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχουν συναφθεί με έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών δίνει το Κράτος.

Θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου 2020 και θα ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Σκοπός του Σχεδίου είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στη διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις συμβάσεις δανείων τους.

Οι πρωτοφειλέτες δανείων που παραχωρήθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα έχουν τις εξής επιλογές: 

Είτε να διευθετήσουν το υπόλοιπο του δανείου τους με αναδιάρθρωση του εναπομείναντος κεφαλαίου του δανείου τους και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των μέχρι την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, τόκων ή/και εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ). Είτε με άμεση εξόφληση του εκκρεμούντος κεφαλαίου (αρχικό ποσό κεφαλαίου μείον οποιοδήποτε ποσό έχει πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της πλήρους διευθέτησης) και διαγραφή όλων των τόκων/εξόδων (μείον το ποσό της επιχορήγησης των τόκων από τον ΚΦΙΚΒ). Οι εγγυητές θα μπορούν να απαλλάσσονται από το δάνειο στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του μη εξυπηρετούμενου δανείου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις που καταγράφονται στο Σχέδιο. Θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις για τα δάνεια των οποίων οι πρωτοφειλέτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην προτεινόμενη με την αναδιάρθρωση δόση.

Για τα δάνεια που έχουν τερματισθεί/λήξει ή προωθούνται ή έχουν εκδοθεί διαιτητικές/δικαστικές αποφάσεις η μόνη επιλογή είναι η άμεση εξόφληση του εκκρεμούντος κεφαλαίου. Η διεκπεραίωση του Σχεδίου θα υλοποιηθεί από τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τον ΚΦΙΚΒ και την κυβέρνηση. Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν από τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης, περιπτώσεις όπου ήδη υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίων αλλά μέχρι σήμερα δεν τηρήθηκαν από τους πρωτοφειλέτες/εγγυητές και αποδειχθεί τεκμηριωμένα, μέσα από οικονομική αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ότι οι πρωτοφειλέτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση αλλά επιλέγουν να την αγνοούν, τότε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει με μέτρα εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος