Στις 25 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του 2ου Τμήματος-Α2 του έργου Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, το οποίο αφορά τμήματα των οδών Στασικράτους και Μνασιάδου και την οδό Θεοφάνους Θεοδότου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας. 

Σημειώνεται ότι οι εργασίες στο 1ο Τμήμα του έργου, οι οποίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2018, υλοποιούνται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό ενώ κατά τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων ο Δήμος υποστήριξε με κάθε δυνατό τρόπο την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανακοίνωση, όπως είχε προγραμματιστεί, έχουν υπογειοποιηθεί οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και κατασκευάστηκε το υπόστρωμα δαπέδων από μπετόν στο τμήμα της οδού Μνασιάδου (από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ μέχρι και τη συμβολή της με την Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας) και στο τμήμα της οδού Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας (από τη συμβολή της με την οδό Μνασιάδου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Θεοφάνους Θεοδότου).

Αναφέρει, επίσης, ότι στο τμήμα της οδού Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας από τη συμβολή της με την οδό Θεοφάνους Θεοδότου μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου συνεχίζεται η υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ενώ το υπόστρωμα των δαπέδων αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου 2019.

Ο Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι από τις 25 Ιανουαρίου 2019 δεν θα επιτρέπεται η διακίνηση οχημάτων στις πιο κάτω οδούς:

Μνασιάδου από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Στασικράτους

Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Θεοφάνους Θεοδότου - Στασικράτους από τη συμβολή της με την οδό Θεμιστοκλή Δέρβη μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μνασιάδου.

Ανακοινώνει επίσης ότι για διευκόλυνση του κοινού, των οδηγών, των κατοίκων και των καταστηματαρχών θα τεθούν σε εφαρμογή οι ακόλουθες νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Αντιστροφή της μονόδρομης κατεύθυνσης τμήματος της οδού Στασικράτους από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μνασιάδου με επιτρεπόμενη κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού.

Τοποθέτηση εύκαμπτων πασσάλων στην οδό Θεμιστοκλή Δέρβη και συγκεκριμένα στη λωρίδα δεξιόστροφης κίνησης προς την οδό Στασικράτους για αποτροπή εισόδου οχημάτων στην οδό αυτή και ανάλογη ρύθμιση των φώτων τροχαίας

Κατάργηση όλων των θέσεων στάθμευσης επί του οδοστρώματος στις οδούς Πρεβέζης και Προμηθέως και μετατροπή τους από δρόμους μονής κατεύθυνσης σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η διευκόλυνση εισόδου και εξόδου οχημάτων από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης υπαίθριων τεμαχίων / πολυκατοικιών / κατοικιών.

Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης στη συμβολή των οδών Στασικράτους-Πρεβέζης, Στασικράτους-Προμηθέως, Στασικράτους-Μνασιάδου-Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας και Λεωφ. Μακαρίου Γ’-Θεοφάνους Θεοδότου, καθώς και οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης στα τεμάχια της «Ένωσης Νέων Trust» και του πρώην Debehnams θα βρίσκονται σε λειτουργία μέσω προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της τροχαίας.

Η έξοδος οχημάτων από τον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στη γωνία των Λεωφ. Μακαρίου Γ’ -Θεοφάνους Θεοδότου θα γίνεται από τη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ με υποχρεωτική κατεύθυνση προς τα αριστερά.

Σε χρήστες ιδιωτικών χώρων στάθμευσης που βρίσκονται σε τεμάχια όπου δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων, θα διανεμηθούν κάρτες για προσωρινή στάθμευση σε δημοτικούς ή άλλους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμος καλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα σήματα τροχαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, αφού επιδιώκει να καταστήσει το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι για το έργο υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού με στόχο:

Την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό.

Τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας όλων, πεζών και ΑμεΑ και αύξηση της επισκεψιμότητας με τη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων και την εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου.

Τη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων.

Την ενίσχυση της σκίασης με φύτευση μεγάλου αριθμού δέντρων και εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση.

Την υπογειοποίηση και βελτίωση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό «εμπορικό κέντρο». Το Έργο συμπληρώνει και επιταχύνει την επίτευξη του οφέλους των προνοιών του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας και του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της Λευκωσίας, θέτοντας την περιοχή σε τροχιά ενισχυμένης ανάπτυξης.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικό Στόχο: Ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Inbusinessnews