Ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών ανακαινισμένα και σε καλή κατάσταση, εμβαδού έως 90 τετραγωνικά μέτρα προτιμούν ως επί το πλείστον οι αγοραστές ακινήτων στην ελληνική επικράτεια. Η συντριπτική πλειονότητα των αγορών αφορά κατοικίες, ενώ το μερίδιο επαγγελματικών ακινήτων και οικοπέδων είναι περιορισμένο.  Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX αποκαλύπτει τα «θέλω» των αγοραστών και σε ποιες πόλεις υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην Ελλάδα, περίπου το 88% των πωληθέντων ακινήτων αφορούσε κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 5% και το 7% αντίστοιχα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών στις μεγάλες πόλεις και λιγότερο για επαγγελματικά ακίνητα ή οικόπεδα. Για παράδειγμα στην Αττική το 92% των πωληθέντων ακινήτων το 2018 αφορούσε κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 2% των συναλλαγών, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων κάλυψε το 6% του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζει και η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, με τις αγοραπωλησίες να επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες, 4% σε επαγγελματικά ακίνητα και 2% σε οικόπεδα.

Όσον αφορά στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών ανάλογα την ηλικία του ακινήτου, προκύπτει από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, καθώς πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών καθώς 7 στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσε τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα.

Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (85%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), απουσιάζουν εντελώς, ενώ τα ακίνητα ηλικίας 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν μόλις 7% του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 8%.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών σε ποσοστό 63%, ενώ ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών προτιμήθηκαν μόλις από το 5% των αγοραστών. Περίπου 1 στα 5 ακίνητα ήταν ηλικίας από 6 ως 15 ετών (20%) και το υπόλοιπο ποσοστό 12% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

Όσον αφορά στην επιλογή ακινήτου ανάλογα το εμβαδόν, στην Αττική προτιμήθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές κατοικίες (επιφάνειας έως 70 τ.μ.) σε ποσοστό 41%, ενώ 4 στους 10 επέλεξαν κατοικίες μεσαίου εμβαδού από 71 έως 110 τετραγωνικά μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα εμβαδού από 71 έως 110 τ.μ. καθώς την προτίμησαν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή σε ποσοστό 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ., καθώς και τα διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 70 τ.μ. που προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών. Πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό των αγοραστών (8%) που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

naftemporiki.gr