«Φρένο» έβαλε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, δηλαδή πριν η πανδημία πλήξει την αγορά και την οικονομία, οι τιμές των κατοικιών πανελλαδικά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,9%, έναντι ρυθμού 7,6% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2019).

Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές κατά το 2019 αυξήθηκαν κατά 7,3%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της αγοράς από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και συγκεκριμένα το 2006, όταν οι τιμές είχαν ενισχυθεί με ρυθμό της τάξεως του 13%.

Πάντως, η αγορά της Αθήνας (Αττική) διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της, με τις τιμές κατά το πρώτο τρίμηνο να καταγράφουν ετήσια άνοδο της τάξεως του 10,6%, από 11,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η «κόπωση» της αγοράς ήταν επομένως μια δεδομένη τάση, ενώ σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων η πανδημία ενδέχεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στις τιμές. Αυτό αναμένεται να συμβεί λόγω της απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι τουλάχιστον το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη ζήτηση από ξένους αγοραστές κι επενδυτές, τόσο για κατοικίες στο κέντρο, κατάλληλες για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για διαμερίσματα στα νότια προάστια (π.χ. για λήψη άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα»), ήταν ο βασικότερος λόγος για την άνοδο των τιμών ήδη από το τέλος του 2017.  Το 2019 εισέρρευσαν στην αγορά ακινήτων συνολικά κεφάλαια της τάξεως του 1,45 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 29,4% σε σχέση με το 2018, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 5,5%, στις άλλες μεγάλες πόλεις σε 2,9%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (κυρίως παραθεριστικά σημεία), οι τιμές ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,3%.

Για το σύνολο του 2019, η μέση αύξηση στην Αθήνα ανήλθε σε 10,4%, στη Θεσσαλονίκη σε 7%, στις άλλες πόλεις σε 4% και στις υπόλοιπες περιοχές σε 4,6%.

Πηγή: Η Καθημερινή