του Θέμη Πολυβίου

ΝΕΟ τοπίο διαμορφώνεται στον τομέα των ακινήτων ως αποτέλεσμα συνδυασμού σειράς παραγόντων.

Το νέο αυτό τοπίο που οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των ακινήτων δημιουργεί και δύο αρνητικά, θα λέγαμε δεδομένα:

Πρώτο στην αύξηση των τιμών των ενοικίων και

Δεύτερο κάνουν πιο δύσκολο το όνειρο της απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, ειδικά για τα νιόπαντρα ζευγάρια.

Να τονίσουμε ότι στον συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων οδήγησε, μεταξύ άλλων, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η μείωση μέχρι και σε σημείο μηδενισμού των καταθετών επιτοκίων, γεγονός που στρέφει αποταμιευτές στην αγορά ακινήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που δεν μπορεί να τους προσφέρει ο τραπεζικός τομέας.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στο θέμα των αυξημένων ενοικίων, που πλήττει ειδικότερα τη νέα γενιά, φοιτητές, νεαρούς, εργαζόμενους, κ.ά.

Εδώ και μήνες οι κτηματομεσίτες έχουν αναδείξει το θέμα της έλλειψης νέων κατοικιών και κυρίως διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια αύξηση τόσο στις τιμές των πιο πάνω όσο και των ενοικίων. 

Τι συμβαίνει με βάση αυτά τα δεδομένα;

Αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στα οικιστικά ακίνητα είναι να ασκούνται πιέσεις στα νοικοκυριά με μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσίασαν κτηματομεσίτες, μετά από έρευνα, σύμφωνα με τα οποία οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε καν σε ενοικίαση ενός ακινήτου, όχι να αγοράσουν.

Να αναφέρουμε ότι στις πόλεις με πανεπιστήμια, όπως είναι η Λευκωσία και η Λεμεσός κατά πρώτο λόγο και η Πάφος, κατά δεύτερο, το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για φοιτητική στέγη.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και χωρίς να υπολογίζουμε την αυξημένη ζήτηση από αλλοδαπούς, ειδικά στη Λεμεσό και Πάφο, ποια είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο μέλλον; 

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στις τιμές τόσο των ενοικίων όσο και των τιμών των ακινήτων.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι συμπολίτες μας της μεσαίας τάξης, που βλέπουν να είναι όνειρο απατηλό η απόκτηση στέγης.

Τι πράττουμε, για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Σίγουρα το θέμα είναι δύσκολο. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι το κράτος να παρέμβει άμεσα και να βρει τις απαραίτητες λύσεις. Ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης αλλά και άλλοι κρατικοί μηχανισμοί. 

Αν η κατάσταση αφεθεί ανεξέλεγκτη, τότε σίγουρα το πρόβλημα θα οξύνεται και δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε και σε μια νέα φούσκα στον τομέα των ακινήτων με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα.