Του Θέμη Πολυβίου

ΕΙΝΑΙ από όλους αποδεκτό ότι τα αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερα τα μεγάλα, δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, σε μια μάλιστα κρίσιμη περίοδο, όπου όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προώθηση της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας.

Από τη διαπίστωση, όμως, μέχρι την υλοποίηση της προώθησης των αναπτυξιακών έργων υπάρχει τεράστια διαφορά. Μένουμε, δυστυχώς, πολλές φορές στα λόγια με κίνδυνο πολλά έργα να παραμένουν στο ράφι.

Αφορμή για τα παραπάνω πήραμε από τις προειδοποιήσει του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτει ότι 250 αναπτυξιακά έργα βρίσκονται στα ράφια της υπηρεσίας λόγω σοβαρής υποστελέχωσής της.

Ναι, ορθά διαβάσατε, 250 μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Και θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτά τα μεγάλα έργα; Παραθέτουμε μερικά: Ψηλά κτίρια, τουριστικές και μικτές αναπτύξεις και μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες αυτή την περίοδο προβαίνουν σε έργα επέκτασης, έργα διαχείρισης αποβλήτων και νέοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί.

Σ’ αυτές τις αναπτύξεις πρέπει να προστεθούν και άλλες 60 αναπτύξεις για πολυώροφα κτίρια που θα εξετάσει η Πολεοδομία και θα προωθηθούν μετά στο Τμήμα Περιβάλλοντος για αξιολόγηση έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης.

Η κατάσταση είναι τραγική. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ο κίνδυνος καθήλωσης της ανάπτυξης με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος για να εξετάσει όλες αυτές τις αναπτύξεις που βρίσκονται ενώπιον του; Περισσότερο από 2.5 χρόνια.

Ποια είναι η άμεση επίπτωση από τα δεδομένα που περιγράψαμε πιο πάνω;

Θα μπλοκαριστεί νομικά η ανάπτυξη, όπως λέει και ο κ. Χατζηπαναγιώτου, διότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση και γνωμάτευση της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα έργα, που προωθούνται, τότε ούτε η Πολεοδομία μπορεί να εκδώσει άδειες. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σταματά η ανάπτυξη.

Αν κρίνουμε ότι μιλάμε για 40 με 50 θέσεις λειτουργών, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν μιλάμε για τεράστιες δαπάνες.

Αλλά και οι δαπάνες να μη γίνουν, για την πρόσληψη προσωπικού, διερωτώμαστε: Γιατί το κράτος δεν εφαρμόζει την πολυπόθητη εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, και να μεταφέρει υπαλλήλους από άλλα Τμήματα στο συγκεκριμένο Τμήμα, που υπάρχει ανάγκη;

Να αναφέρουμε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής έχει ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών για το πρόβλημα και αναμένεται απάντηση στα αιτήματα που υποβλήθηκαν.

Τι να πούμε; Να βρεθεί γρήγορα λύση, γιατί είναι κρίμα να μπλοκαριστεί η ανάπτυξη για λόγους και προβλήματα που μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.