Επέκταση του  αλλά και συμπερίληψη νέων δανείων προνοεί το νέο σχέδιο που αφορά την Επιδότηση Επιτοκίων Στεγαστικών & Επιχειρηματικών Δανείων ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά τι προνοούν τα σχέδια και τι αλλάζει

1. Κατάργηση υποχρέωσης για υποβολή υπεύθυνης δήλωση εγκεκριμένου λογιστή του αήττητη στα πλαίσια του σχεδίου για επιδότηση επιτοκίου νέων επιχειρηματικών δανείων για τις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τo αναθεωρημένο Μέρος 3.1 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των Κανόνων περί Κρατικών Ενισχύσεων στα μέτρα που λήφθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση της νόσου COVID- 19[1] η υφιστάμενη απαίτηση του Σχεδίου για την Επιδότηση Επιτοκίου Νέων Επιχειρηματικών Δανείων για λήψη βεβαίωσης από εγκεκριμένο λογιστή ότι η επιχείρηση που αιτείται στήριξης δεν ήταν προβληματική στις 31/12/2019 αντικαθίσταται για τις πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις καθώς και τους αυτοτελώς εργαζόμενους με δήλωση της επιχείρησης/αυτοτελώς εργαζόμενου ότι δεν υπόκειτο σε διαδικασία εκκαθάρισης/πτώχευσης, ανάλογα με την περίπτωση, ούτε έλαβε ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσής κατά την 31/12/2019.

Διευκρινίζεται ότι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η απαίτηση για λήψη βεβαίωσης από εγκεκριμένο λογιστή ότι η επιχείρηση που αιτείται στήριξης δεν ήταν προβληματική στις 31/12/2019, συνεχίζει να υφίσταται.

2. Συμπερίληψη ενοποιημένων στεγαστικών δανείων στα πλαίσια του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων νέων στεγαστικών δανείων

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων Νέων Στεγαστικών Δανείων δύναται να περιληφθούν νέα στεγαστικά δάνεια τα οποία κατά την έκδοση τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Η έγκριση των νέων στεγαστικών δανείων δίδεται νοουμένου ότι τηρούνται σωρευτικά οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

 (α) Το ενοποιημένο δάνειο δεν υπερβαίνει τις €300.000.

(β) Η συμφωνία για το νέο στεγαστικό δάνειο υπογράφηκε μετά την 1ην Μαρτίου 2020.

(γ) Έχουν ενοποιηθεί στο νέο δάνειο εκτός του νέου στεγαστικού δανείου εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδίου σκοπού και τα οποία δεν παρουσίαζαν πέραν των 90 ημερών σε καθυστέρηση.

 (δ) Θα επιδοτείται το επιτόκιο του δανείου που αφορά μόνο το νέο στεγαστικό δάνειο.

 (ε) Το δάνειο και οι δανειολήπτες θα πληρούν όλες τις άλλες πρόνοιες του Σχεδίου.

3. Ως εκ τούτου αναρτώνται αναθεωρημένα Σχέδια για την Επιδότηση Επιτοκίου Νέων Στεγαστικών και Επιχειρηματικών Δανείων καθώς και υπεύθυνη δήλωση για τις επιχειρήσεις στα οποία αντανακλώνται οι πιο πάνω αλλαγές.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος