Καταβάλλεται εντός Δεκεμβρίου η πρώτη κρατική χορηγία για δόσεις δανείων, τα οποία έχουν εγκριθεί για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και παράλληλα οι δανειολήπτες κατέβαλαν δόσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες αναδιάρθρωσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες, από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Η κρατική χορηγία θα αφορά το 33% της κάθε δόσης που κατέβαλε μέχρι σήμερα ο δανειολήπτης στο αναδιαρθρωμένο του δάνειο. Ταυτόχρονα, υπολείπονται, πλέον, 1.263 αιτήσεις για να αποσταλούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να τις εξετάσει.

Σημειώνεται πως στόχος του Εστία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Αναμένεται εντός Δεκεμβρίου το κράτος να καταβάλει την πληρωμή σε δόσεις εγκεκριμένων δανείων για ένταξη στο Εστία, τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες και παράλληλα οι δανειολήπτες κατέβαλαν δόσεις από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας Μάριος Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι τράπεζες απέστειλαν μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας 5.122 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, από τις συνολικά περίπου 6.385 αιτήσεις (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις 5.122 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας, 3.287 είναι πλήρεις αιτήσεις, 1.477 ημιτελείς και 47 έχουν αποσυρθεί, ενώ 311 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες θα σταλούν για έγκριση ή απόρριψη στην ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έχουν αποσυρθεί 47 αιτήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι σήμερα, απεστάλησαν γύρω στις 1.500 επιστολές σε αιτητές του Σχεδίου Εστία, εκ των οποίων οι 56 αφορούν επιστολές έγκρισης για ένταξη στο Σχέδιο και οι υπόλοιπες επιστολές απόρριψης. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης ανέρχεται στις 580 αλλά μέχρι στιγμής, όπως είπε, μόνο 56 αιτήσεις έχουν λάβει την τελική έγκριση, από τον αρμόδιο φορέα, ενώ για τις υπόλοιπες αναμένονται κάποια στοιχεία από τις τράπεζες.

Ανέφερε επίσης ότι συνολικά 517 αιτήσεις για ένταξη στο Εστία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω χειρισμό τους, προσθέτοντας ότι από αυτές, 452 αιτήσεις αφορούν μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες, ενώ 65 αιτήσεις αφορούν δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου.

Όπως εξήγησε, στο Σχέδιο Εστία δεν προβλέπονται δάνεια τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου και το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει χωριστά αυτές τις υποθέσεις.

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «είμαστε στο σημείο που εκκρεμούν κάποιες αιτήσεις (για το Σχέδιο Εστία) που βρίσκονται στις τράπεζες και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να σταλούν στο Υπουργείο Εργασίας για να προχωρήσει η εξέταση τους».

Ανέφερε ότι «ο αριθμός των 580 αιτήσεων που βρίσκονται στην τελική έγκριση είναι ένας αριθμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη με τις αιτήσεις που έχει μέχρι στιγμής το Υπουργείο εξετάσει» και πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο δεν έχει εξετάσει μέχρι στιγμής όλες τις πλήρεις αιτήσεις για να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα στο ποσοστό επιτυχίας».

Τους χαροποιεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη την κατηγορία των μη βιώσιμων δανειοληπτών, που είναι η πιο τραγική κατηγορία, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή η κατηγορία δεν έχει καμία σχέση με τον ορισμό του στρατηγικού κακοπληρωτή».

Ο κ. Παπαδούρης είπε ακόμη ότι τον σύνδεσμο χαροποιεί και ο αριθμός των αναδιαρθρωμένων δανείων που θα οδηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αυτή η κατηγορία αφορά «άτομα που έχουν κάνει αναδιάρθρωση πριν ή μετά τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αναδιάρθρωση που έχει επιβληθεί από το πιστωτικό ίδρυμα δεν ήταν σωστή και για αυτό τον λόγο οδηγήθηκαν ξανά σε καθεστώς μη εξυπηρέτησης του δανείου».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για όσους έχουν κάνει αίτηση στο Σχέδιο και «θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά», όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως "ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν απορριφθεί έχουμε το δικαίωμα ένστασης εντός 30 ημερών».

Ανέφερε επίσης ότι «αρκετές περιπτώσεις που έχουν απορριφθεί χρήζουν ένστασης και ενώπιον του ο Σύνδεσμος έχει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις» και έφερε ως παράδειγμα δανειολήπτη που απουσίαζε από την αίτηση του η παροχή των οικονομικών ισολογισμών της εταιρείας του η οποία ήταν αδρανής από το 2013 μέχρι σήμερα, καθώς και δανειολήπτη που απουσίαζε η συμφωνία διανομής.

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι το ίδιο το Υπουργείο μπορεί να ελέγξει μέσω της υπηρεσίας ΦΠΑ ή μέσω του Επίσημου Παραλήπτη αν αυτές οι εταιρείες είναι αδρανείς, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία να παρασχεθούν τα στοιχεία για να εξεταστεί σωστά μια αίτηση.

Επίσης, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ το μέλος του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις Ευγενία Μωϋσέως είπε ότι «ο κόσμος που δεν είναι βιώσιμος οικονομικά δεν μπορεί να προστατέψει την πρώτη του κατοικία και βλέπουμε τις τράπεζες να επιτίθενται στον κόσμο για εκποίηση της κατοικίας του».

Ανέφερε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες εκποιήσεις για περίπου 2.000 ακίνητα και πρόσθεσε ότι «μέσα στα οικόπεδα ή στα χωράφια που θα εκποιηθούν υπάρχουν και σπίτια για τα οποία ο κόσμος δεν έβγαλε τίτλους ιδιοκτησίας και φαίνεται ως οικόπεδο ή χωράφι».

Η κ. Μωϋσέως είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αναστείλει αυτές τις εκποιήσεις με νόμο και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί εν μέσω της πανδημίας να γίνονται εκποιήσεις, την στιγμή που τα εισοδήματα του κόσμου έχουν μειωθεί».

Πηγή: KYΠΕ