Καθοριστική αναμένεται να είναι η σημερινή μέρα ως προς το τι θα αποφασίσουν τελεσίδικα οι τράπεζες σχετικά με την αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, με ισχύ έως τον Μάρτιο του 2021.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών καλείται σήμερα να πάρει μια απόφαση, διαφορετικά τα κόμματα θα ψηφίσουν στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής προτάσεις νόμου για  παράταση της αναστολής διαδικασιών εκποιήσεων έως τον Μάρτιο. Χθες, στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν ξανά το θέμα των εκποιήσεων, διαμηνύοντας ότι αν δεν έρθει ολοκληρωμένη πρόταση από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, τότε στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη θα τεθούν προς ψήφιση τρεις σχετικές προτάσεις νόμου.

Οι τρεις προτάσεις επρόκειτο να τεθούν σε ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε μετά από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Συνδέσμου Τραπεζών να εξετάσει μερική αποδοχή των προνοιών των προτάσεων και την έκκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ να δοθεί λίγη πίστωση χρόνου για διαβουλεύσεις.

Υπό τον φόβο λοιπόν να μην επιβληθεί η αναστολή των εκποιήσεων μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ο Σύνδεσμος Τραπεζών καλείται σήμερα να πάρει απόφαση για αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας μέχρι €350.000 έως τον Μάρτιο 2021. Αυτό αποτελεί και το ένα σκέλος της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ. Το δεύτερο σκέλος αφορά την αναστολή εκποιήσεων για μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 άτομα προσωπικό.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους είχαν τον χρόνο τις τελευταίες μέρες να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να σταθμίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια απόφαση στο χαρτοφυλάκιο τους. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα αποτελέσει έκπληξη αν οι τράπεζες δεν συναινέσουν σε αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας. Στην πράξη, μια τέτοια απόφαση σημαίνει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου σταματάνε οι τράπεζες να «ενοχλούν» τους πελάτες που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους για το στεγαστικό δάνειο της πρώτης κατοικίας μέχρι €350.000. Όπως μπαίνει και φρένο στη διαδικασία αποστολής επιστολών στους δανειολήπτες, όπως ορίζει η νομοθεσία και αποτελεί ένα βήμα για τη διαδικασία εκποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση της αναστολής εκποιήσεων εντάχθηκε τις τελευταίες ημέρες στη συζήτηση που αφορά στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, ορισμένα κόμματα συνδέουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον προϋπολογισμό με την εφαρμογή νέας αναστολής εκποιήσεων. Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, οι προγραμματισμένες εκποιήσεις μέχρι το τέλος του 2020 αφορούν χωράφια και κατοικίες που δεν είναι κύριες κατοικίες. Μέχρι τώρα, από την ανάλυση των στοιχείων για τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας.

Πάντως, η Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες εκτίμησε ότι ο ρυθμός των εκποιήσεων θα κοπάσει το επόμενο διάστημα, είτε λόγω πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, είτε επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι τόσο πρόθυμες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς αν υποχωρήσουν οι τιμές των ακινήτων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος