Του Αλέκου Βιλάνου* 

Τους λίγους και τους εκλεκτούς εξυπηρετούν τα δύο προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση Διαβατηρίου και έκδοση της Χρυσής Visas.

Η προϋπόθεση αγοράς καινούργιου και μόνον καινούργιου ακινήτου (οικία -διαμέρισμα), που ισχύει για το πρόγραμμα της Χρυσής Visas, αποτελεί δυσμενή διάκριση και στερεί το δικαίωμα διάθεσης των ακινήτων σε ιδιώτες- πωλητές (μεταχειρισμένων οικιών- διαμερισμάτων) δηλαδή στους πολλούς.

Εάν οι ιδιώτες είχαν το δικαίωμα  να απευθυνθούν στην αγορά αυτή και να πουλήσουν μεταχειρισμένα σπίτια και διαμερίσματα σε αιτητές προγραμμάτων για τη «χρυσή Visa” σίγουρα πολλά ακίνητα θα είχαν πουληθεί μέχρι σήμερα, δίνοντας ανάσες σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κυρίως έχουν δάνεια από τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να έχουν διευθετηθεί και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώνοντας το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αποτελεί το μεγαλύτερο βάρος για την οικονομία.

Η δυσμενείς διακρίσεις δεν αφορούν μόνο τους απλούς πολίτες αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων. Η προσεκτική μελέτη των δύο προγραμμάτων αποκαλύπτει ποιοι επιχειρηματίες  ακινήτων μπορούν να πουλήσουν ακίνητα και για τα δύο προγράμματα.

Διερωτώμαι μάλιστα κατά πόσο οι πρόνοιες των δύο προγραμμάτων οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συμβατές με τις πρόνοιες του συντάγματος εφόσον δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσμενείς διακρίσεις ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα και στους επιχειρηματίες (εταιρείες) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων. 

Οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν διαχωρίζουν τα ακίνητα σε καινούργια και μεταχειρισμένα

Θα ήταν παράλειψή να μην αναφέρουμε ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. που έχουν το ίδιο ή παρόμοιο πρόγραμμα της «Χρυσής Visas»; Χωρίς όμως να διαχωρίζουν τα ακίνητα σε μεταχειρισμένα ή καινούργια ενώ και η αξία αγοράς ακινήτου που προνοείται είναι πιο χαμηλή. 

Υπάρχει όμως και συνέχεια στις διακρίσεις. 

Νέες πρόνοιες θέτουν και προϋπόθεση εξουσιοδοτημένου προσώπου για υποβολή αίτησης για «χρυσή Βίζα» η  Διαβατήριο.

Θα πρόκειται για μερίδα δήθεν αδειοδοτημένων -εγκεκριμένων επαγγελματιών οι οποίοι θα απολαμβάνουν μονοπωλιακά πλεονεκτήματα με τις γνωστές συνέπειες της δημιουργίας κλειστών κυκλωμάτων.    

Παράλληλα θα απαγορευτεί και η διαφήμιση των προγραμμάτων υπό προϋποθέσεις γεγονός που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του θεμιτού ανταγωνισμού

Δισεκατομμύρια για τους ολίγους

Ας μην πανηγυρίζουν κάποιοι ότι ήρθαν πολλά δις στην Κύπρο με τα δυο προγράμματα και με τους πύργους διότι ήδη έχουμε ερημωμένα- κλειστά διαμερίσματα και σπίτια που αγοράστηκαν για τη «Χρυσή Visa» η το Διαβατήριο. Δεν αποτελεί υπερβολή η εκτίμηση ότι αυτά τα δις τελικά τα πληρώνουν έμμεσα οι μικρομεσαίοι αγοραστές ακινήτων (νεαρά ζευγάρια) τα οποία θέλουν να αγοράσουν στέγη αλλά οι τιμές σκαρφάλωσαν στα ύψη λόγω αυτών των προγραμμάτων.

Η ανάπτυξη είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη αλλά πάντοτε εφόσον επιτυγχάνεται με μέτρο, προβληματισμό, πρόβλεψη και προπαντός υπέρ όλων των πολιτών και όχι μιας πολύ μικρής μερίδας που θησαυρίζει εις βάρος των άλλων.

Ευελπιστούμε σύντομα η κυβέρνηση (Υπουργείο Εσωτερικών) να εντάξει στο πρόγραμμα (Χρυσή Visa) όλα τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς πώληση στην αγορά καινούργια και μεταχειρισμένα χωρίς καμία δυσμενή διάκριση. Παράλληλα αναμένουμε μείωση της προϋπόθεσης για  αξίας ακινήτου στις €250,000 αντί τις €300,000 που είναι σήμερα με στόχο να ενταχθούν περισσότερα ακίνητα στο πρόγραμμα για να βοηθηθούν περισσότεροι συμπολίτες μας. 

Στοπ στους Πύργους

Θα πρέπει επίσης να σταματήσει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση για πύργους στη Λεμεσό. 

Να θυμάστε για τους πύργους τρεις προβλέψεις α) έρημα κτήρια β) πυρκαγιά γ) πτώση τιμών στα ακίνητα αυτά. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μας κτύπησε το καμπανάκι μέχρι τώρα τρεις φορές με προειδοποιητικές επιστολές για τα αρνητικά που μπορεί να προκύψουν από αυτά τα προγράμματα αν δεν τα προσέξουμε. 

*Σύμβουλος Ακινήτων - Vilanos Real Estate Agents Ltd