Στασιμότητα παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2019 και μετά στις καταθέσεις πωλητήριων εγγράφων. Αν και το εντεκάμηνο έκλεισε με αύξηση 12% στα πωλητήρια έγγραφα, εντούτοις τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται συγκρατημένη πώληση ακινήτων.
Η περίοδος αυτή συμπίπτει με τις αλλαγές στα κίνητρα πολιτογράφησης. Αν και μέχρι χθες δεν είχαν δημοσιευτεί στοιχεία για τον Νοέμβριο (αναφορικά με την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς), εκτιμάται ότι αυτή η πτώση στους αριθμούς των πωλητήριων εγγράφων είναι λόγω και του μειωμένου ενδιαφέροντος από αλλοδαπούς.
Τον Ιούνιο, η πτώση άγγιξε το 17%, τον Ιούλιο έμεινε σε σταθερά περσινά επίπεδα, τον Αύγουστο η πτώση ξεπέρασε το 10%, ενώ Σεπτέμβρης και Οκτώβρης κινήθηκαν επίσης στα περσινά επίπεδα. Ο Νοέμβριος έκλεισε με οριακή πτώση 2%. Οι πωλήσεις ακινήτων τον φετινό Νοέμβριο έφτασαν τις 907 έναντι 925 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2019, τα πωλητήρια έγγραφα ανήλθαν στα 9.456 σε σχέση με 8.442 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η Λεμεσός καταγράφει συνεχή μείωση στους αριθμούς πωλητήριων εγγράφων από τον Ιούνιο. Ο Νοέμβριος έκλεισε με πτώση 14%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, στο σύνολο για τους έντεκα μήνες του 2019, οι πωλήσεις στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 4% στις 3.233 έναντι 3.121 την ίδια περίοδο του 2018.
Την ίδια στιγμή, η Πάφος παρουσιάζει μια πιο βελτιωμένη εικόνα. Από τον Ιούνιο και μετά, μόνο δύο μήνες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο (Ιούλιος και Οκτώβριος), ενώ οι πωλήσεις ακινήτων στην Πάφο (για το εντεκάμηνο) αυξήθηκαν κατά 20%, στις 2.410 σε σύγκριση με 2.012 την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Στην πρωτεύουσα, κατατέθηκαν 1.818 πωλητήρια έγγραφα από 1.476 την ίδια περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 23%. Η πρωτεύουσα έχει ανοδικούς αριθμούς στα πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που δείχνει ότι δεν επηρεάστηκε από τις τροποποιήσεις στα κίνητρα πολιτογράφησης.
Τέλος, τα πωλητήρια έγγραφα στη Λάρνακα ανήλθαν στα 1.406 σε σύγκριση με 1.242 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 13%, ενώ στην Αμμόχωστο, τα πωλητήρια έγγραφα μειώθηκαν κατά 1% στις 589 από 592 την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος