Διευρύνεται το σχέδιο επιδότησης στεγαστικών δανείων για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, που ξεκίνησε τον Μάϊο, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία για τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου του COVID-19.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη 25/11 ότι στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων στεγαστικών δανείων δύναται να περιληφθούν και νέα στεγαστικά δάνεια, τα οποία κατά την έκδοσή τους ενοποιήθηκαν με υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.

Το σχέδιο καλύπτει την αγορά πρώτης κατοικίας και ανέγερσης πρώτης κατοικίας (περιλαμβανομένου και μέρους του δανείου για την αγορά του οικοπέδου) αλλά δεν καλύπτει ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας ή την αγορά/ανέγερση εξοχικής κατοικίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιδότηση:

  • Το ενοποιημένο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις €300.000.
  • Η συμφωνία για το νέο στεγαστικό δάνειο πρέπει να έχει υπογραφεί μετά την 1ην Μαρτίου 2020 και πριν τις 26 Ιουνίου 2020, ημερομηνία πρώτης ανακοίνωσης του στεγαστικού σχεδίου.
  • Να έχουν ενοποιηθεί στο νέο δάνειο, εκτός του νέου στεγαστικού δανείου, δάνεια του ιδίου σκοπού και τα οποία δεν παρουσίαζαν πέραν των 90 ημερών (περιλαμβανομένης) καθυστέρηση.
  • Θα επιδοτείται το επιτόκιο του δανείου που αφορά μόνο το νέο στεγαστικό δάνειο.
  • Το δάνειο και οι δανειολήπτες θα πληρούν όλες τις άλλες πρόνοιες του σχεδίου.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Διευκρινίζεται ότι δεν θα επιδοτείται το μέρος του ενοποιημένου δανείου που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανείου, του οποίου η ημερομηνία υπογραφής της αρχικής σύμβασης ήταν πριν την 1/3/2020. Στην περίπτωση ενοποίησης δανείων των οποίων οι αρχικές συμφωνίες υπογράφηκαν μετά την 1/3/2020 και νοουμένου ότι σε ατομική βάση κάλυπταν τους σκοπούς του σχεδίου (π.χ. απόκτηση οικοπέδου, ανέγερση κατοικίας) θα επιδοτείται το σύνολο του ενοποιημένου δανείου, νοουμένου ότι η σύμβαση του ενοποιημένου δανείου υπογράφηκε μέχρι τις 26/06/2020 και το ενοποιημένο δάνειο δεν υπερβαίνει τις €300.000.

Όσον αφορά την επιδότηση μέρους του ενοποιημένου δανείου, η επιδότηση του επιτοκίου θα αναλογεί στο ποσοστό του νέου δανείου σε σχέση με το συνολικό ενοποιημένο δάνειο (π.χ. συνολικό ενοποιημένο δάνειο €300.000, επιδοτούμενο μέρος €150.000, η επιδότηση του επιτοκίου θα υπολογίζεται στο 50% των κεφαλαιοποιημένων τόκων).

Από το σχέδιο εξαιρούνται οι αναδιαρθρώσεις υφιστάμενων δανείων. Οι αιτητές έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση των φορολογικών οφειλών τους και των υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ημερομηνία της βεβαίωσης δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η διάρκεια επιδότησης του επιτοκίου είναι 4 έτη. 

ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ

Για νέα στεγαστικά δάνεια σε φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες παραχώρησης δανείων από την 1/3/2020 και θα εγκριθούν μέχρι 30/06/2021:

  1. Το δάνειο δύναται να εκταμιευθεί εντός 2 ετών από την ημερομηνία έγκρισης του δανείου από την τράπεζα. Η μέγιστη επιδότηση του επιτοκίου θα είναι τέσσερα χρόνια και θα επιδοτείται το επιτόκιο μέχρι 1,5 ποσοστιαία μονάδα (150 μονάδες βάσης). Η περίοδος επιδότησης ξεκινά από την ημερομηνία της 1ης εκταμίευσης του δανείου από τον πελάτη.
  2. Για δάνεια τα οποία λήφθηκε η έγκριση τους μέχρι τις 24 Ιουνίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) και έχουν / θα έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες δανείων μέχρι 15 Ιουλίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) και ανεξαρτήτως αν έχουν εκταμιευθεί οποιαδήποτε ποσά, θα ακολουθείται η συμφωνημένη τιμολόγηση, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σύμβαση δανείου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη. Το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδοτεί τις πρώτες 150 μονάδες βάσης του συνολικού επιτοκίου για τα επόμενα 4 χρόνια.
  3. Για δάνεια τα οποία λήφθηκε η έγκριση τους μέχρι τις 24 Ιουνίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) και δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμφωνίες δανείων κατά την 15η  Ιουλίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης), το βασικό επιτόκιο θα είναι το Euribor 6 μηνών, με κατώφλι το μηδέν, στη περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό, με ανώτατο περιθώριο επιτοκίου τις 225 μονάδες βάσης και το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδοτεί τις πρώτες 150 μονάδες βάσης του συνολικού επιτοκίου για τα επόμενα 4 χρόνια.
  4. Για δάνεια τα οποία θα ληφθεί έγκριση από την τράπεζα μετά τις 25 Ιουνίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) το επιτόκιο θα είναι το Euribor 6 μηνών με κατώφλι το μηδέν στη περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό με ανώτατο περιθώριο επιτοκίου τις 225 μονάδες βάσης και το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδοτεί τις πρώτες 150 μονάδες βάσης του συνολικού επιτοκίου για τα επόμενα 4 χρόνια.
  5. Η τράπεζα δύναται, με όρους που θα αναγράφονται στη σύμβαση δανείου, να μεταφέρει το δάνειο που θα λαμβάνει την επιδότηση του επιτοκίου μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας επιδότησης του, από τη βάση του Euribor 6 μηνών στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας ή άλλο βασικό επιτόκιο που θα συμφωνηθεί συν το ανάλογο περιθώριο επιτοκίου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος