Εμμένει η αντιπολίτευση για νέο πάγωμα των εκποιήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι όλα ρευστά από την πανδημία του κορωνοϊού. Παρά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών για επηρεασμό της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας και του τραπεζικού τομέα αν παγώσουν οι εκποιήσεις, οδηγούνται, αυτή την Πέμπτη ή την επόμενη, στην Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις προτάσεις νόμου με τις οποίες αναστέλλονται οι εκποιήσεις, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο. Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία παγώνουν οι εκποιήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, για κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €350 χιλ., και για μικρές επαγγελματικές στέγες με κύκλο εργασιών κάτω των €2 εκατ. και με προσωπικό μέχρι 10 υπαλλήλους.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθώς είναι πιθανό να λάβει τη θετική ψήφο και των υπολοίπων αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Θετικά την αντιμετωπίζει και το ΔΗΚΟ, η ψήφος του οποίου είναι καθοριστική. Το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι πιο στοχευμένη από τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων. Εκείνο, όμως, που προβληματίζει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα είναι το γεγονός πως ακόμα και αν η συγκεκριμένη πρόταση νόμου ψηφιστεί από τη Βουλή, ενδεχομένως να προσκρούσει στο Προεδρικό. Ανησυχούν, εν ολίγοις, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναπομπή και σε συνέχεια αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που θα ακυρώσει την προσπάθειά τους ή έστω θα τη θέσει στο περιθώριο για μεγάλο διάστημα.

Πάντως, σε προηγούμενη τοποθέτησή του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είχε υποστηρίξει πως λόγω της πανδημίας θα ήταν χρήσιμο η πολιτεία (κυβέρνηση και Βουλή) να προωθήσει ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων, στις περιπτώσεις κύριας κατοικίας, συγκεκριμένης αξίας, κύριας επαγγελματικής στέγης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κύριας αγροτικής υποδομής. Από την άλλη, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Κεντρική Τράπεζα, κάλεσαν τη Βουλή να μην προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί δεν θα πρέπει θα διαταραχθεί το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, καθώς αυτό θα εντείνει τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα, έχουν αναφέρει πως η αλλαγή στη νομοθεσία θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στους ξένους επενδυτές και αρνητικές αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ, βρίσκονται σε καθυστέρηση, σε ποσοστό 80,6%, πέραν των 180 ημερών. Από αυτά, το 34% βρίσκεται σε καθυστέρηση από 1 μέχρι πέντε χρόνια, ενώ το 31% αυτών των κόκκινων δανείων παρουσιάζουν καθυστερήσεις για πέντε μέχρι δέκα έτη, ενώ το 15,6% των δανείων έχουν καθυστέρηση πέραν των δέκα ετών, συνεπώς δεν πρόκειται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για δάνεια που δεν πληρώνονται λόγω των συνεπειών από την πανδημία.

Οι προτάσεις των υπολοίπων

Οι προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ προβλέπουν καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών εκποίησης μέχρι το τέλος του 2020, αλλά προφανώς το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει. Επίσης, η πρόταση νόμου των Οικολόγων προνοεί παγοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής δόσεων αποπληρωμής δανείου. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος