Η δικαιοσύνη αναμένεται να δώσει την τελική ετυμηγορία σε σχέση με το νόμο για το πάγωμα των express εξώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά την απόρριψη από τη Βουλή της αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αναφορά καταχωρήθηκε και ορίστηκε για οδηγίες στις 10 Δεκεμβρίου. Προφανώς, η αναφορά του νόμου καθιστά το πάγωμα εξώσεων άνευ ουσίας για τους ενοικιαστές, καθώς μέχρι το δικαστήριο να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης θα παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο επιδιώκει η Βουλή να μπουν στο ψυγείο οι εξώσεις. Αρχικά, η αναστολή των εξώσεων από τις 27 Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαϊου τέθηκε σε ισχύ μετά την ψήφιση νομοσχέδιου από τη Βουλή. Ακολούθως, με πρόταση νόμου συνεχίστηκε η αναστολή της εφαρμογής του νόμου από το τέλος Μαϊου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου, με την οποία αναστέλλονταν οι εξώσεις μέχρι το τέλος του 2020, η οποία εγκρίθηκε αλλά αναπέμφθηκε (δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως είναι αναγκαία η συνέχιση του παγώματος των εξώσεων, λόγω των πολλών οικονομικών επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για αναχαίτιση του ιού. Επιπλέον, θεωρούν πως θα ήταν καλύτερο να βρεθεί μια λύση με την οποία θα διασφαλίζονται τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και οι ενοικιαστές. Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει στο κείμενο της αναπομπής πως κατά τον χρόνο ψήφισης της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων δεν υφίσταντο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν την περίοδο του πρώτου lockdown, ώστε να μπορούν έστω και οριακά να δικαιολογήσουν την επέμβαση στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι. Επίσης, τονίστηκε στην αναπομπή πως η νομοθεσία αντιβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι, στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα. Η αντιπολίτευση απάντησε πως στο μεταξύ εφαρμόστηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος