Πολλά ήταν τα deals εκατομμυρίων για ακίνητα μέσα στο 2020 από τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

Τα περισσότερα εξ αυτών φαίνεται να υλοποιήθηκαν από την REMU και την Τράπεζα Κύπρου.

Παρακάτω συγκεντρώνονται   οι 28 μεγάλες εξαγορές άνω του ενός εκατομμυρίου, που πραγματοποίησαν οι REMU, APS, GoGordian και Altamira.

REMU- ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ (12)

To ακριβότερο ακίνητο, που πωλήθηκε για το ποσό των €9 εκ., είναι έπαυλη, μέρος της ανάπτυξης «The Residence». Η έπαυλη, που βρίσκεται στην περιοχή Saint Raphael, πωλήθηκε σε Κινέζο επενδυτή κάτοχου κυπριακού διαβατηρίου. Είναι έκτασης 454 τ.μ., διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια, μεγάλη πισίνα και μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα. Βρίσκεται σε οικόπεδο 1.095 τ.μ.

Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στην Πύλα πωλήθηκε για €7,5 εκ. σε μεγάλη κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης γης. Περιλαμβάνει 19 σπίτια και 53 διαμερίσματα στο «Nikada Sunrise Complex». Διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα, καφετέρια, γυμναστήριο, γήπεδο τένις και παιδότοπο.

Κτήριο που αποτελείται από γραφεία και βοηθητικούς χώρους 250 τ.μ. και αποθήκες 14.750 τ.μ., με εύκολη πρόσβαση προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, αγοράστηκε έναντι του ποσού των €6,2 εκ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο για 99 χρόνια από την 1η Απριλίου του 2008.

Ξένος επενδυτής αγόρασε για €5,5 εκ. τρία εμπορικά οικόπεδα έκτασης 2.744 τ.μ. Πρόκειται για χώρο στάθμευσης απέναντι από το Υπουργείο Ενέργειας, στη λεωφόρο Μακαρίου, στο κέντρο Λευκωσίας. Σκοπός της αγοράς είναι η ανέγερση υπερσύγχρονου Business Centre.

Προνομιακό τεμάχιο γης στην Έγκωμη αξίας €4,4 εκατ. πωλήθηκε σε ξένο επενδυτή. Το ακίνητο έχει γωνιακή θέση με συνολική πρόσοψη 172μ. στην οδό Αγαμέμνωνος και είναι συνολικής έκτασης 3.280 τ.μ. Διαθέτει εύκολη πρόσβαση στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

Το κτήριο στη λεωφόρο Στροβόλου που στέγαζε το Sun Tower και προηγουμένως το Assiotis Home Plaza αγοράστηκε για €3 εκ. από Κύπριους γιατρούς, με σκοπό να ανεγείρουν υπερσύγχρονο καρδιολογικό κέντρο. Το ακίνητο έχει έκταση 6.215 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο 2.283 τ.μ.

Ακίνητο φιλέτο έκτασης 12,710 τ.μ. στον Άγιο Αθανάσιο πωλήθηκε για €2 εκ. σε γνωστή εταιρεία ανάπτυξης γης της Λεμεσού, η οποία σκοπεύει να προχωρήσει με οικιστική ανάπτυξη. Το ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δρόμο Μαθηκολώνης-Λεμεσού.

Εμπορικό ακίνητο που διαθέτει γραφειακούς χώρους, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, αγοράστηκε έναντι €1,8 εκ. από Κύπριο επενδυτή. Το ακίνητο έχει έκταση 2.049 τ.μ. και βρίσκεται σε οικόπεδο 673 τ.μ.

Βιομηχανικό οικόπεδο στον Στρόβολο πουλήθηκε σε κυπριακή εταιρεία για €1,5 εκ. Το ακίνητο βρίσκεται πολύ κοντά στο Mall of Cyprus. Έχει έκταση 2.969 τ.μ. και πρόσοψη 44 μέτρων κατά μήκος της οδού Μεγάρων.

Το ημιτελές οικιστικό κτήριο «Colonaki» στην Αγλαντζιά πουλήθηκε για €1,3 εκ. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Μιχάλη Παρίδη και περιλαμβάνει 21 διαμερίσματα σε 3 ορόφους.

Έπαυλη 307 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.017 τ.μ. στην περιοχή Καλόγηροι στη Λεμεσό πωλήθηκε για €1,3 εκ. Η έπαυλη διαθέτει τέσσερα  υπνοδωμάτια και τρία μπάνια, μεγάλη πισίνα και κήπο. Ο αγοραστής είναι Κύπριος, γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους της Λεμεσού.

Κύπριος επενδυτής αγόρασε για €1,2 εκ. το Fairways Court στη Λεμεσό. Πρόκειται για εξαώροφο κτήριο έκτασης 927 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει πέντε ορόφους γραφειακών εγκαταστάσεων και ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο. Το κτήριο βρίσκεται στην περιοχή της Καθολικής, κοντά στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στην οδό Νίκου Παττίχη.

APS- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (8)

Για €6,5 εκ. αγόρασε κοινοπραξία Κυπρίων και ξένων επενδυτών ιδιωτικό σχολείο έκτασης 68.000 τ.μ. στην κοινότητα Αχέλειας. Το κτήριο αποτελείται από τον διοικητικό χώρο, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, δύο αυλές και εξωτερικά γήπεδα.

Το Iacovides Tower, στο κέντρο της Λευκωσίας, πωλήθηκε για €5,5 εκ. σε επενδυτή. Πρόκειται κυρίως για γραφειακό χώρο με καλυμμένους χώρους 7.300 τ.μ. σε τεμάχιο γης 2.356 τ.μ., το οποίο αποτελείται από έξι ορόφους και δύο υπόγεια 2.800 τ.μ. που χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Το ισόγειο 960 τ.μ. χρησιμοποιείται ως εστιατόριο και χώρος διεξαγωγής γάμων, με υποστηρικτικές χρήσεις στο μεσοπάτωμα 455 τ.μ. Οι άλλοι έξι όροφοι αποτελούνται από χώρους γραφείων που ενοικιάζονται επί του παρόντος σε μεγάλα εταιρικά/ κυβερνητικά τμήματα.

Εκθεσιακός χώρος στη βιομηχανική περιοχή Λατσιών, στην είσοδο της Λευκωσίας, πωλήθηκε για €5 εκ. σε επενδυτή. Πρόκειται για ακίνητο με συνολική καλυμμένη έκταση 3.984 τ.μ. σε οικόπεδο 2.772 τ.μ. Συγκεκριμένα το υπόγειο έχει εμβαδόν 1.920 τ.μ., ενώ το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτηρίου καταλαμβάνουν 2.064 τ.μ.

Μεγάλη έπαυλη στην Λακατάμια πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές για €3 εκ. Το ακίνητο αποτελείται από έκταση 14.542 τ.μ. στην οποία βρίσκεται η πολυτελής βίλα που περιλαμβάνει κλειστή περιοχή 1.019 τ.μ.  με πισίνα, γκαράζ, καλυμμένες βεράντες και αίθουσες εξυπηρέτησης. Η έπαυλη αποτελείται από δύο ορόφους και μια σοφίτα. Η κατοικία που ανεγέρθηκε πριν από 7 χρόνια βρίσκεται 50 μέτρα ανατολικά του κυκλικού κόμβου της Ανθούπολης. 

Ακίνητο φιλέτο πολύ κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές για €2,9 εκ. Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 47,131 τ.μ. το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Έχει συμμετρικό σχήμα και πρόσβαση σε εγγεγραμμένο δρόμο κάτι το οποίο επιτρέπει την ανέγερση οικιστικών μονάδων.

Για €2,5 εκ. πωλήθηκαν έξι οικόπεδα συνολικής έκτασης 23,943 τ.μ. Τα ακίνητα βρίσκονται στα δημοτικά όρια του Ύψωνα, βόρεια του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας.

Κοντά στα €2 εκ. αγοράστηκε κτήριο με καταστήματα και γραφεία στην περιοχή Αγίου Νικολάου, στη Λάρνακα. Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο με καλυμμένους χώρους 765 τ.μ. και ακάλυπτους χώρους 60 τ.μ. Το πολυώροφο κτήριο χτίστηκε το 2008 και αποτελείται από ένα κατάστημα στο ισόγειο (133 τ.μ. και μεσοπάτωμα 79 τ.μ.) και έξι γραφεία στους επάνω ορόφους.

Σε υψηλή αξία πωλήθηκε και κτήριο με αποθηκευτικό χώρο στον Άγιο Αθανάσιο. Πρόκειται για κτήριο σε γη 8.482 τ.μ. και καλυμμένους χώρους 8.360 τ.μ. και αποθήκη σε γη 1.508 τ.μ. και καλυμμένους χώρους 756 τ.μ. Τα δύο ακίνητα βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή του Αγίου Αθανασίου στη διασταύρωση των οδών Ιαπετού και Αλκυδάμου, στην ενορία του Αγίου Στυλιανού.

GoGordian (7)

Η 7Q Invest αγόρασε για €7 εκ. γνωστό κτήριο, που στέγαζε για χρόνια το Mondo Café, στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία.

Κύπριος και ξένος επενδυτής αγόρασαν το κτήριο που στέγαζε για χρόνια τον Φόρο Εισοδήματος στη Λάρνακα, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με σκοπό να το ανακαινίσουν πλήρως και να το μετατρέψουν σε Business Centre. Το ύψος της συνολικής επένδυσης συμπεριλαμβανόμενης και της αγοράς του κτηρίου ξεπερνά τα €3 εκ.

Για €2,75 εκ. πωλήθηκε το Lapithio Tower. Το γνωστό εμπορικό κτήριο μικτής χρήσης, που βρίσκεται σε προνομιακή εμπορική περιοχή κατά μήκος της λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, στην περιοχή Τρυπιώτης, απέχει 250 μέτρα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει συνολική έκταση 2.518 τ.μ. και είναι χτισμένο σε οικόπεδο 714 τ.μ. Το κτήριο, που αποτελείται από οκτώ επίπεδα, κατασκευάστηκε το 1998.

Ακίνητο φιλέτο στην περιοχή Καλόγηροι στα δημοτικά όρια της Γερμασόγειας αγοράστηκε για €2,5 εκ. Tο ακίνητο που έχει έκταση 8.236 τ.μ. βρίσκεται σε απόσταση 450 μέτρων από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας.

Κοντά στα €2 εκ. είναι το αντίτιμο για την αγορά του ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, από την Prime Property Group. Το ακίνητο καταλαμβάνει γη έκτασης 26.520 τ.μ. ενώ το κτήριο καλύπτει έκταση 4.980 τ.μ. Eίναι περίπου 80 χρόνων και αποτελείται από 80 δωμάτια σε δύο πτέρυγες ενώ υπάρχει και ένα ακόμη συμπληρωματικό κτήριο με εμβαδό 280 τ.μ. και εστιατόριο 200 τ.μ.

Στα χέρια του γνωστού Κύπριου δικηγόρου και επιχειρηματία Χριστόδουλου Βασιλειάδη πέρασε, για €1,2 εκ., το κτήριο που στέγαζε από το 1974 την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών. Το κτήριο βρίσκεται σε έκταση γης 15,848 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς. Στο ακίνητο περιλαμβάνεται κτήριο 6.050 τ.μ. και 80 χώροι στάθμευσης.

Σε ένα από τα τελευταία deals του 2020, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία York Capital μαζί με την Elements Capital Management απέκτησε 16 πολυτελείς, ημιτελείς, επαύλεις στην Πόλη Χρυσοχούς, δίπλα από το ξενοδοχείο Anassa. To έργο φέρει την επωνυμία Rising City και είχε ξεκινήσει από τον Όμιλο Κουρούσιη για να περάσει στη συνέχεια στην Gordian μέσω της αγοράς δανείων από το Helix 1. Στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι η ολοκλήρωση των επαύλεων και η διάθεσή τους στην αγορά.

Altamira- ΚΕΔΙΠΕΣ (1)

Για €1,3 εκ. αγόρασε ακίνητο φιλέτο στην Πινδάρου ασφαλιστική εταιρεία ξένων συμφερόντων. Το ακίνητο βρίσκεται 100 μέτρα βόρεια του Παντοπωλείου Αγίου Αντωνίου. 

Πηγή: Inbusinessnews