Ώθηση στην αγορά στεγαστικών δανείων δίνει η επιδότηση, κυρίως για νεαρά ζευγάρια που θέλουν να εκμεταλλευτούν το μέτρο που ανακοίνωσε από πέρυσι η κυβέρνηση.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση να παρουσιάζει ανοδική τάση και οι τελικές εκταμιεύσεις νέων δανείων να παρουσιάζονται αυξημένες.

Μετά τον τερματισμό του επενδυτικού σχεδίου για πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, το οποίο πρόσφερε κινητικότητα στην κτηματαγορά και κυρίως στην αγορά πολυτελών κατοικιών, οι τράπεζες, με τη βοήθεια του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση επιτοκίου, έριξαν το βάρος της πολιτικής τους στην παραχώρηση στεγαστικών δανείων σε Κύπριους. Το σχέδιο χορηγιών της κυβέρνησης αλλά και τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν στην αγορά, έφεραν αποτέλεσμα. Το μέσο  επιτόκιο για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο 2,13% τον Ιούνιο, σε σχέση με 2,19% τον προηγούμενο μήνα και είναι από τα πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα η δόση του δανείου να είναι σε ανεκτά επίπεδα.

Τα χθεσινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα καθαρά νέα δάνεια για αγορά κατοικίας τον Ιούνιο ανήλθαν στα €114 εκατομμύρια, φτάνοντας σε νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία. Τα νέα δάνεια τον Ιούνιο ανήλθαν σε €674,5 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση €259,2 εκατ., σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από το σύνολο των νέων δανείων, τα καθαρά νέα δάνεια ανήλθαν σε €291,7 εκατ. και τα δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης ανήλθαν στα €383,9 εκατ.

Όσον αφορά τα καθαρά νέα δάνεια, τη μερίδα του λέοντος είχαν τα δάνεια για αγορά κατοικίας, με €113,7 εκατ. και ακολούθησαν τα εταιρικά δάνεια πάνω του €1 εκατ., με €100,3 εκατ. Τα νέα δάνεια μέχρι €1 εκατ. τον Ιούνιο ανήλθαν σε €50,5 εκατ., ενώ τα νέα καταναλωτικά και άλλα δάνεια ανήλθαν σε €13,4 εκατ. και €12,8 εκατ. αντίστοιχα. Όσον αφορά τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, η συντριπτική πλειοψηφία προήλθε από αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων πέραν του €1 εκατ. και ανήλθαν τον Ιούνιο σε €273,4 εκατ. Ακολούθησαν οι αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων με €58,2 εκατ. και οι αναδιαρθρώσεις δανείων μέχρι €1 εκατ. με €50,5 εκατ. Τέλος, οι αναδιαρθρώσεις καταναλωτικών δανείων τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα €6,4 εκατ. και των άλλων δανείων σε €4,1 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου παραχωρήθηκαν συνολικά €1,39 δισ. καθαρά νέα δάνεια, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σε σχέση με το κόστος των υπόλοιπων δανείων στα καταναλωτικά δάνεια, κατέγραψε άνοδο στο 3,14%, σε σύγκριση με 2,88% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο, που αφορά δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ., μειώθηκε στο 3,20% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 3,22% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. σημείωσε αύξηση στο 3,16% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 2,81% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος