Του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη*

Το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας αργοπεθαίνει εδώ και πολλά χρόνια, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης και ανεπαρκούς πολεοδομικής πολιτικής του κράτους, η οποία διαχρονικά έχει επιτρέψει την ανεξέλεγκτη οριζόντια εξάπλωση των πόλεων.

Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε κατ’ επανάληψιν τοποθετηθεί εναντίον της άναρχης αυτής αποκέντρωσης, χωρίς την απαιτούμενη αύξηση πληθυσμού και της δημιουργίας εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης του κέντρου της πόλης και αποτροπής της μείωσης της εμπορικής του κίνησης, πρακτική που ακολουθείται ευρέως σε άλλες χώρες.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι δεδομένη. Η άναρχη αποκέντρωση μετέτρεψε το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο άλλοτε εξυπηρετούσε σχεδόν όλον τον πληθυσμό της επαρχίας, σε έναν υποβαθμισμένο, τοπικού χαρακτήρα, εμπορικό άξονα. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η στρατηγική μας και οι δράσεις μας επιβάλλεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ως βασική παράμετρο, τη σημερινή πραγματικότητα.

Επιβάλλεται, κατά συνέπειαν, να δημιουργήσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το εμπορικό κέντρο, το οποίο θα αυξήσει ξανά την επισκεψιμότητα της περιοχής. Αυτό το πλεονέκτημα θα το δώσει ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, αισθητικά (ενιαία πεζοδρόμια και δρόμοι, δενδροστοιχίες, νέα αστική επίπλωση και νέος φωτισμός) και λειτουργικά (αυξημένη πρόσβαση για πεζούς). Δηλαδή, συνολική και ριζική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την περιφέρεια. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάγιο και έντονο αίτημα των επηρεαζομένων ιδιοκτητών και καταστηματαρχών.

Ανταποκρινόμενος ο Δήμος Λευκωσίας διεκδίκησε πόρους, σχεδίασε και σήμερα υλοποιεί την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’, Στασικράτους, Ευαγόρου, η οποία συνολικά περιλαμβάνει 13 δρόμους. Στόχος του έργου, το οποίο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, είναι να καταστεί το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού του έργου, αλλά και μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, η υπηρεσία του Δήμου ήταν και είναι σε επαφή με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και καταστηματάρχες. Έγκαιρα ενημέρωσε για τα έργα -και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας- και προσάρμοσε τις εργασίες, στον βαθμό που ήταν δυνατόν, βάσει των αιτημάτων των καταστηματαρχών. Εδώ και πέντε χρόνια η υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας είναι δίπλα στους καταστηματάρχες της περιοχής, τους ενημερώνει και προγραμματίζει το έργο σε συνεννόηση μαζί τους.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως και λυπούμαι για την ταλαιπωρία που προκαλούν τα έργα, καθώς και για το γεγονός ότι η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων εβδομάδων δημιούργησε επιπλέον αναστάτωση στην περιοχή. Όμως, με εξαίρεση το τελευταίο ιδιαίτερα βροχερό διάστημα, οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά, βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Το σίγουρο είναι ότι εάν δεν προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα, χρόνο με τον χρόνο ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων θα μειώνεται, χωρίς προοπτική αναστροφής του κλίματος. Αντίθετα, με την υλοποίηση του έργου θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και η περιοχή θα αποκτήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που σήμερα της λείπει. Ο τρόπος με τον οποίο χιλιάδες συμπολίτες μας αγκάλιασαν την οδό Κωστάκη Παντελίδη, ένα έργο ανάλογης έκτασης και σημασίας, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των προοπτικών που μπορούν να δημιουργηθούν.

*Δήμαρχος Λευκωσίας