Του Κρις Σωφρονίου*

Εξαιρετικά ευχάριστα τα νέα από την Μ. Βρετανία σχετικά με τα δίδακτρα των Βρετανικών πανεπιστημίων. Η Μ. Βρετανία μέσω του Υπουργού Πανεπιστημίων, Chris Skidmore, ανακοίνωσε χθες 28 Μαΐου 2019 από τις Βρυξέλες την νέα αυτή απόφαση που θα καθησυχάσει τους φοιτητές και θα σταματήσει τους ψιθύρους για δήθεν αύξηση των διδάκτρων και κατάργηση του Βρετανικού δανείου για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Η απόφαση αυτή είναι αρκετά σημαντική γιατί όσοι φοιτητές είχαν αμφιβολίες και ίσως να εξέταζαν άλλες επιλογές για σπουδές τώρα γνωρίζουν και μπορούν να προσχωρήσουμε με σπουδές στην Μ. Βρετανία.

Στην ανακοίνωση του, ο κ. Chris Skidmore ανάφερε πως όλοι οι πολίτες της ΕΕ που ξεκινούν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δίδακτρα με αυτά των Βρετανών θα έχουν επίσης την ίδια ευκαιρία για την εξασφάλισης του φοιτητικού δάνειου τόσο για προπτυχιακά όσο και για μεταπτυχιακά προγράμματα άσχετα εάν η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Η ανακοίνωση αυτή απλώς συνεχίζει την υφιστάμενη δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση σπουδαστών σε πολίτες της ΕΕ που ξεκινούν μαθήματα στην Αγγλία το ακαδημαϊκό έτος 2019/20.

Η απόφαση έρχεται να ενισχύσει και να αποδείξει ότι τα πανεπιστήμια που ήταν από την αρχή ενάντια στο Brexit, θέλουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν την υφιστάμενη ποικιλομορφία των φοιτητών που σπουδάζουν στην Μ. Βρετανία. Παρόμοια στήριξη θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς. Ασκούνται  πιέσεις πάνω στην κυβέρνηση με σκοπό να προσφέρεται μακρότερη παραμονή στην Αγγλία και μετα από την αποφοίτηση των φοιτητών.

Η έγκαιρή ανακοίνωση της συνέχισης του βρετανικού δανείου για το 2019-2020 βοήθησε στην αύξηση των αιτήσεων φοιτητών από την ΕΕ βάσει του τελευταίου κύκλου της UCAS (αύξηση 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την ανώτερη εκπαίδευση στη Βρετανία.

Ήδη γίνονται συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μελλοντικών διδάκτρων για τους νέους σπουδαστές της ΕΕ μετά το ακαδημαϊκό έτος 2020/21 καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μιαν ομαλή και συμφωνημένη  νέα σχέση με την ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίζουμε από πολύ νωρίς τις εξελίξεις για τα ακαδημαϊκά δρώμενα για τις εχρονιές που θα ακολουθήσουν.

*Διευθύνοντος συμβούλου της Global Education