Του Αντώνη Λοΐζου*   

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές που με τον αναμενόμενο νέο νόμο για απεγκλωβισμό τους, θα βοηθήσουν ασφαλώς τους εαυτούς τους και την περιουσία της οικογένειας τους.

Η διαδικασία η οποία υπάρχει όμως, τυγχάνει εκμετάλλευσης από αγοραστές, που ενώ δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τους επιτρέπεται η μεταβίβαση από το Κτηματολόγιο.

Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις (εγκλωβισμού) το Κτηματολόγιο ζητά από τον πωλητή εάν έχει εξασφαλίσει το τίμημα αγοράς. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί είτε από τον πωλητή ή χωρίς αυτόν (αλλά με απόδειξη πληρωμής) τότε η μεταβίβαση του επιτρέπεται.

Αυτό αποβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις τόσο εις βάρος του πωλητή, όσο και εις βάρος των υπόλοιπων αγοραστών (σε περίπτωση ενιαίας ανάπτυξης). Έτσι, σε μια περίπτωση που το Κτηματολόγιο έλεγξε ότι πληρώθηκε το Α ποσό που ισούται με την τιμή πώλησης, εντούτοις ο αγοραστής όφειλε €2.000 σε τόκους από καθυστερημένες δόσεις. Επίσης, σε άλλη περίπτωση ο αγοραστής δεν είχε πληρώσει/εξοφλήσει τα κοινόχρηστα και πάλι του επιτράπηκε η μεταβίβαση χωρίς την έγκριση του πωλητή.  Αυτό είναι λάθος. Δεν υποστηρίζουμε ότι οι μεταβιβάσεις αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να τυγχάνουν της έγκρισης του αγοραστή, αλλά αναμένουμε ότι το Κτηματολόγιο θα πρέπει πριν της τελικής του απόφασης, να ερωτά και τον πωλητή για τυχόν εκκρεμότητες.

Μέγα θέμα είναι και η μη εξόφληση των κοινοχρήστων. Ως εκ τούτου, σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει ο αγοραστής να παρουσιάσει και απόδειξη εξόφλησης των κοινοχρήστων (τώρα δεν του ζητείται). Σε τέτοιες περιπτώσεις με τον αρχικό αγοραστή να αποχωρεί και να του απομένει το χρέος των κοινοχρήστων, οι υπόλοιποι αγοραστές δεν θα έχουν τα αναγκαία χρήματα για την εξόφληση των λογαριασμών. Σε μια περίπτωση ο πωλητής όφειλε €3.000 σε κοινόχρηστα, μεταβίβασε/πώλησε το ακίνητο του σε τρίτους και μετέβη στην Ρωσία. Τώρα τι θα γίνει με τις €3.000 που οφείλει και μάλιστα σ' αυτήν την περίπτωση στο ίδιο έργο υπάρχουν ακόμη 2 παρόμοιες υποθέσεις;

Αν και αναφερόμαστε σε εγκλωβισμένους αγοραστές, εντούτοις, το πρόβλημα που δημιουργείται και σε αυτές τις περιπτώσεις και σε άλλες είναι αλληλένδετο.

Δυστυχώς και πάλι αναφερόμενοι στον νόμο περί κοινοχρήστων, ένα θέμα που ούτε καν μελετήθηκε, παρά τη γενική παραδοχή για την μη λειτουργικότητα του. Το θέμα πληρωμών/κοινοχρήστων κ.λπ. αναμένεται να διογκωθεί με τα οφειλόμενα κοινόχρηστα που θα προέλθουν από τις νέες υψηλού κόστους αναπτύξεις (μαρίνες, πύργοι, γήπεδα γκολφ κ.λπ.) και το θέμα δημιουργίας ενός νέου Action Group (όπως για τους τίτλους) με τις καταγγελίες στην ΕΕ κ.λπ., θα επαναληφθεί.

Εκείνο το οποίο μας «παραξενεύει» είναι η σιγή ιχθύος τόσο από τους οργανωμένους φορείς, συμβούλους του Κράτους, όσο και από τους developers. Οι τελευταίοι, ενώ έχουν τα πάντα να ωφεληθούν, καθώς και αυτή η Κυβέρνηση δεν τους αρνείται στις διάφορες προτάσεις τους κ.λπ. (και καλά κάνει), εντούτοις είναι και οι πρώτοι που καταστρατηγούν τις παραχωρήσεις για τα διαβατήρια, με αποτέλεσμα μελλοντικά/τώρα να επηρεάζουν όλους τους πωλητές (developers και μη). Βλέπε διαφήμιση ενός developer που κυκλοφορεί τελευταία με την οποία που προσκαλεί οποιονδήποτε να του συστήσει αγοραστή για διαβατήρια για να «κερδίσει πολλά χρήματα». Στον κατάλογο των αδιάφορων συγκαταλέγουμε και ορισμένους χρηματοδότες που το θέμα αυτό (κοινόχρηστα–«ελεύθερες» μεταβιβάσεις κλπ) δημιουργει ζημιά στους ιδιοκτήτες/ ίδιους.

Ψάχνουμε λοιπόν ως Διογένης κάποιο που θα μας υποδείξει τον Άνθρωπο αυτής της πολιτείας που θα κάνει κάτι.

*Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες, Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.aloizou.com.cy