Του Θέμη Πολυβίου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα, ενώ άλλων δρομολογείται η έναρξή τους, σ’ ό,τι αφορά κυρίως την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και γενικά την αναβάθμιση των κατοίκων τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέλιξη των έργων στη Στασικράτους και Καλλιπόλεως, που βρίσκονται προς το τέλος, στη ζωτική, για την κυκλοφορία στη Λευκωσία οδό και φυσικά… το Γεφύρι της Άρτας, συγνώμη στην πλατεία Ελευθερίας, ήθελα να πω, που έπρεπε να είχε παραδοθεί εδώ και χρόνια.

Προγραμματίζονται και θα αρχίσει η εκτέλεση τους το έργο της κατασκευής ποδηλατόδρομων που θα «καταλάβουν» ολόκληρη την πρωτεύουσα, αφού θα ξεκινούν από την Έγκωμη, θα οδηγούν στην πανεπιστημιούπολη και θα καταλήγουν στο Καϊμακλί το έργο του περιμετρικού, του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Cyfield.

Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται η κατασκευή δρόμου τεσσάρων λωρίδων που θα συνδέει το Στρόβολο με την Ελαιώνων, ενώ θα ανεγερθεί και νέο γεφύρι στην Αλεξανδρουπόλεως, αφού κατεδαφιστεί το υφιστάμενο που κάθε χρόνο πλημμυρίζει.

Σίγουρα είναι σημαντική και απαραίτητη ενέργεια η κατασκευή έργων, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλες τις πόλεις, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και ειδικά για τη Λευκωσία, για απάμβλυνση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος, που χρόνο με το χρόνο οξύνεται.

Εκείνο που πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιες αρχές είναι τα εξαγγελθέντα έργα, αλλά και τα όσα προγραμματίζονται για το μέλλον, να προγραμματιστούν σωστά και να μη μετατραπούν σε εστίες ταλαιπωρίας των κατοίκων.

Πρέπει να γίνει σωστή επιλογή των εργολάβων που θα επιλέγουν για την κατασκευή τους και να καθοριστούν καθορισμένα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης, για να μην έχουμε κι άλλες Πλατείες Ελευθερίας που η αποπεράτωση της συνεχώς αναβάλλεται, ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμη πριν χρόνια.

Πρέπει, ακόμη, να γίνεται αυστηρή επίβλεψη αναφορικά με την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιούνται.

Εξίσου σημαντική είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τους να υπάρξει όσο γίνεται λιγότερη ταλαιπωρία όσων θα χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους δρόμους.

Ναι, λοιπόν, στην εκτέλεση έργων, ειδικά όσα αφορούν την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λευκωσίας, σωστός όμως προγραμματισμός και λήψη μέτρων για όσο γίνεται λιγότερη ταλαιπωρία.