Του Θέμη Πολυβίου

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού εκτός του ότι άλλαξε άρδην τα δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζει σημαντικά και την παγκόσμια οικονομία. 

Η Κύπρος φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δύο βασικοί τομείς της κυπριακής οικονομίας, ο τουρισμός και ο τομέας των ακινήτων, οδηγούνται στο ναδίρ της απόδοσης τους.

Όπως τονίζαμε και στο κύριο θέμα της προηγούμενης έκδοσης της εφημερίδας μας, ο κορωνοϊός και τα αυστηρά μέτρα που αφορούν τα κίνητρα πολιτογράφησης οδήγησαν τους πρώτους δύο μήνες σε μείωση των πωλήσεων ακινήτων.

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις. Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, λόγω της πανδημίας, η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Δυστυχώς, σ’ αυτά τα μέτρα, δεν είδαμε να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τον τομέα των ακινήτων.

Τι σημαίνει αυτό;  Ότι αυτός ο τομέας, που είναι από τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας, αφέθηκε στο έλεος των εξελίξεων. 

Τι εξυπακούει αυτή η εξέλιξη;

Ότι δυστυχώς, θα ζήσουμε και πάλι τις μέρες που ζήσαμε την περίοδο της κρίσης. Και δεν θα επηρεαστεί μόνο ο τομέας των ακινήτων. Θα επηρεαστούν και ένα σωρό άλλοι τομείς που εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τομέα. 

Τι πρέπει να γίνει; Ταπεινή μας άποψη είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαγγείλει μέτρα για τόνωση του συγκεκριμένου τομέα.

Σίγουρα θα μπορούσε να διερωτηθεί ο καθένας. Μα καλά προτεραιότητα δεν έχει η δημόσια υγεία;

Χωρίς συζήτηση, αδιαμφισβήτητα προέχει η δημόσια υγεία. Όμως πρέπει να βλέπουμε και το μέλλον και να φροντίσουμε ώστε, μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας, να μη υπάρχουν παντού ερείπια.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι με τη λήψη των μέτρων, με τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο θα «καθαρίσουμε» από το κορωνοϊό.

Ευχή μας είναι να επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις.

Όμως, αν δεν πάρουμε και μέτρα για τους άλλους τομείς, και ένας από αυτούς τους τομείς είναι και αυτός των ακινήτων, ώστε με το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης, να υπάρχει η βάση, για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, αυτό θα είναι ένα πισωγύρισμα, που, για να ξεπεραστεί, ίσως να χρειαστούν χρόνια.

Χωρίς να παραμεληθούν τα μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας, είναι πεποίθηση μας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, για προστασία και ενίσχυση ζωτικών τομέων της οικονομίας.

Ήδη για τον τουρισμό – και συμφωνούμε απόλυτα – έχουν εξαγγελθεί κάποια μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο τομέας των ακινήτων δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Πρέπει άμεσα να εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα και τον τομέα αυτό. 

Μέτρα τα οποία, σ’ αυτό το στάδιο θα περιορίζουν, όσο μπορεί να γίνει αυτό, τις επιπτώσεις και παράλληλα να αποτελέσουν τη βάση για την ανοδική πορεία του τομέα, όταν θα ξεπεραστεί η κρίση λόγω κορωνοϊού.

Για το είδος των μέτρων πιστεύουμε ότι αυτά πρέπει να αποφασιστούν από κοινού από την κυβέρνηση και από όσους εμπλέκονται στον τομέα, όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι κτηματομεσίτες, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, κ.ά.

Αν αφεθεί η κατάσταση στο έλεος των εξελίξεων, δυστυχώς τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια θα είναι πολύ σοβαρά και δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν.

Και σίγουρα η Κύπρος δεν θα αντέξει μια νέα πολύχρονη περίοδο κρίσης.

Ας μας παραδειγματίσει το τι συνέβη στα χρόνια που η κρίση είχε πλήξει τα πάντα. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια και δεν πρέπει να ξεχνάμε.