Του Θέμη Πολυβίου

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές πέρασαν και ένα από τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό της διόρθωσης του νομικού πλαισίου που θα διέπει την επιβολή μειωμένου συντελεστή  ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. 

Όπως τονίσαμε και σε παλαιότερο άρθρο μας, για μας η ιδανική λύση θα ήταν να καθιερωθεί μηδενικός συντελεστής όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Για να γινόταν όμως αυτό κατορθωτό έπρεπε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης και να ψηφιστεί από τη Βουλή, πράγμα το οποίο δεν έγινε. 

Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις και πρέπει κυβέρνηση και Βουλή να βρούνε την κοινή συνεσταμένη που θα οδηγήσει σε λύση.

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προς την κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή με την οποία απειλεί με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κύπρου, σε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία δεν ψηφιστεί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. 

Αυτό, όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να γίνει, αφού η Βουλή, λόγω των Προεδρικών εκλογών ανέστειλε τις εργασίες της μέχρι τις αρχές του Μάρτη. 

Τη στιγμή που σύρονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν. 

Από τη στιγμή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η λύση του μηδενικού συντελεστή, πιστεύουμε ότι οι εισηγήσεις του ΕΤΕΚ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποιες είναι αυτές οι εισηγήσεις; 

Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΚ προτείνει αύξηση των μέγιστων επιλέξιμων αξιών για κατοικίες και διαμερίσματα, αύξηση του μεγίστου μεγέθους των επιλέξιμων διαμερισμάτων και εισαγωγή νέας πρόνοιας για δυνατότητα προσαύξησης στο μέγιστο μέγεθος ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογένειας. 

Πιο αναλυτικά η πρώτη εισήγηση του ΕΤΕΚ αφορά αύξηση του μέγιστου μεγέθους των επιλέξιμων διαμερισμάτων, που προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία από τα πρώτα 90 τ.μ., όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνάει τα 110 τ.μ., να αυξηθεί στα 125 τ.μ. 

Η δεύτερη εισήγηση του ΕΤΕΚ αφορά την αύξηση των μέγιστων επιλέξιμων αξιών τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα διαμερίσματα. Προτείνει, δηλαδή, το ΕΤΕΚ να αυξηθεί το όριο σε σχέση  με την αξία συναλλαγής στις 275000 ευρώ για διαμερίσματα και στις 400000 ευρώ για τις οικίες. 

Όπως είναι γνωστό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.μ. για τις οικίες με συνολικό εμβαδόν 220 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις 350000 ευρώ και για τα πρώτα 90 τ.μ. για διαμερίσματα με συνολικό εμβαδόν 110 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις 200000 ευρώ.

Η Τρίτη εισήγηση αφορά την εισαγωγή νέας πρόνοιας που αφορά τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας, ώστε ανάλογα με την σύνθεση να δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης στο μέγιστο μέγεθος κατοικιών. Δηλαδή, στις περιπτώσεις οικογενειών το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας να επαυξάνεται, τόσο στην περίπτωση ανέγερσης όσο και στην περίπτωση παράδοσης κατοικίας κατά είκοσι τετραγωνικά μέτρα.

Το θέμα, όπως προαναφέραμε αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις γι’ αυτό και έπρεπε να ξεκαθαρίσει χτες. Άσε που επικρέμαται και η επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Κυβέρνηση και Βουλή, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τιμή και να οδηγηθεί στη λύση αυτό το σοβαρό θέμα.