Του Αντώνη Λοίζου F.R.I.C.S.*
Έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει μια συνεχή αναβάθμιση της πόλης της Λάρνακας με τα διάφορα έργα που εκτελούνται, τόσο από το Κράτος όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Η πόλη αυτή παρόλο που θεωρούμε ότι είναι η μοναδικό πόλη «πάνω» στο κύμα με απευθείας πρόσβαση σε αμμώδη παραλία και το κέντρο της, δεν έτυχε της ανάπτυξης που της αρμόζει και έμεινε πίσω από τις αναπτύξεις των άλλων πόλεων. Τούτο οφείλεται, μερικώς, στην μέχρι σήμερα, μη διεκδικητικότητα του Δήμου, την ασυναρτησία διαφόρων ομάδων πίεσης και το προβάδισμα που δείχνουν οι άλλες πόλεις. Και όμως με το εκτεταμένο αμμώδες πρόσωπο επί της παραλίας από το Λιμάνι μέχρι και την περιοχή Μακένζυ, προσφέρει τα δεδομένα για ανάπτυξη και νέα επαγγέλματα για νέους.
• Λιμάνι/Μαρίνα – Μια τραγική κατάσταση που μετά από 15 χρόνια αναμένει να δει το πράσινο φως για αυτήν την πολύ σημαντική επένδυση της πόλης. Και όμως άνκαι βρέθηκαν δύο ενδιαφερόμενοι, την δωδεκάτη στιγμή εγείρονται θέματα για αποζημιώσεις προς όφελος του Λιμένος Λεμεσού. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι αποζημιώσεις είναι γύρω στις €100.000/χρόνο και επειδή θεωρούμε ότι το πρόσθετο αυτό κόστος είναι υποφερτό σε σχέση με τα οφέλη στον τόπο, είμαστε της άποψης ότι με αυτά τα δεδομένα την ευθύνη να την καλύψει το Κράτος, το οποίο έχει να εισπράξει από το έργο πολλά εκατομμύρια.
• Boutique Hotels – Είναι η μόνη πόλη που ωφελήθηκε από την ανέγερση 5-6 μικρών ξενοδοχείων εντός του αρχικού πυρήνα, αναβιώνοντας τόσο το κέντρο, όσο και αύξηση του τουρισμού και την εμπορικότητα του κέντρου.
• Έργα Υποδομής - Όπως η πλατεία του Αγίου Λαζάρου, η αναμενόμενη νέα Δημοτική Αγορά, οι αρχαιότητες της περιοχής (που αποτελούν τροχοπέδη προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπεράτωση της ανάπτυξης) είναι ορισμένα από τα έργα που έχουν τροχιοδρομηθεί.
• Τουριστική Ανάπτυξη – Φαίνεται ότι η νομική διαμάχη μεταξύ του Ρώσου επενδυτή για το παραλιακό ξενοδοχείο στις Φοινοικούδες και μαζί με αυτό το εμπορικό κέντρο να βαίνει προς κάποιο συμβιβασμό. Ελπίζουμε αυτό να προχωρήσει τάχιστα, διότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πόλη και ιδιαίτερα στον τουρισμό.
• Ξενοδοχεία – Εκτός από τα πιο πάνω προγραμματιζόμενα διάφορα ξενοδοχεία κυρίως στην περιοχή του Ψαρολίμανου/Μακένζυ, περιοχή η οποία δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για λουόμενους, ντόπιους και ξένους.
• Εστιατόρια Μακένζυ – Όχι ότι το καλύτερο ως έχει. Με την εκτεταμένη παραλία και διάφορες διευκολύνσεις, αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα αρεστή και από Λευκωσιάτες, σε σημείο που κατά την περίοδο του τουρισμού είναι δύσκολη η εξασφάλιση κρατήσεων. Παραμένει βεβαίως άλυτο το καθεστώς της ιδιοκτησίας και διακατοχής και είμαστε της άποψης ότι μετά από μια μεταβατική περίοδο 3-4 ετών, το θέμα της ιδιοκτησίας/διακατοχής των μονάδων να διευθετηθεί με νέες εξ’ αρχής ενοικιάσεις.
• Εγκαταστάσεις Καυσίμων – Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων και η ετοιμασία πολεοδομικού σχεδίου αυτής της εκτεταμένης παραλιακής ζώνης θα προσφέρει στην πόλη μακροχρόνια μεν, αλλά σημαντικά οφέλη. Είμαστε της άποψης ότι η περιοχή αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλάνο για ανάπτυξη πολυώροφων κτιρίων-γραφείων/διαμερισμάτων με συντελεστή δόμησης 240%, στις γραμμές του Καρνάγιου της Λεμεσού. Η πόλη δεν έχει τέτοια έργα ποιότητας για προσέλκυση υπεράκτιων εταιρειών, ούτε και τους ψηλού εισοδήματος αγοραστές διαμερισμάτων των εκατομμυρίων. Θα πάρει χρόνο ασφαλώς με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση της παραλίας με βραχίονες κλπ, ενώ χρειάζεται και η μελέτη για τυχόν μόλυνση του υπεδάφους. Είναι η μόνη παραλιακή περιοχή της πόλης που της δίδεται η ευκαιρία να προσελκύσει αγοραστές/επενδυτές αυτού του επιπέδου. Ο συντελεστής δόμησης που εισηγούμαστε δεν είναι ψηλός αφού αυτός θα λογισθεί έναντι των τυχόν αποζημιώσεων που το Κράτος ίσως να κληθεί να πληρώσει (ίδε δηλώσεις Χάσικου) και προς τούτο συμφωνούμε. Παρόμοια πρόταση υπάρχει και στην Λεμεσό για την περιοχή Καρνάγιο, ενώ η «σφαίρα» μπορεί να διατηρηθεί, έστω σε παραπλήσιο χώρο, διότι αποτελεί ωραίο στοιχείο της πόλης (ίδε και το φουγάρο της ΕΤΚΟ που έχει διατηρηθεί στην Λεμεσό).
Φαίνεται αγαπητοί μας αναγνώστες ότι ο νέος δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας έχει δείξει να έχει τα προσόντα της καλής διοίκησης της πόλης και αναμένουμε εναγωνίως τις επόμενες κινήσεις του Δήμου (περιλαμβανομένου και του νέου εμπορικού κέντρου που θα προσθέσει στην ελκυστικότητα/εμπορικότητα της πόλης). Πρόσφατα είχαμε 3 κρούσεις από πολυεθνικές εταιρείες για ένα συγκρότημα γραφείων 5.000-6.000 τ.μ., αλλά δεν υπάρχουν τέτοια κτίρια και ίσως παρόμοιες κρούσεις θα απευθυνθούν στην Λεμεσό στο μέλλον.
Έχει λοιπόν η Λάρνακα τα προσόντα για ανάπτυξη αλλά και οι Λαρνακείς θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τους Λεμεσιανούς που ενεργούν ως μια φωνή και να μην παρασύρονται από μικρές ομάδες διαφωνούντων (που πάντα θα υπάρχουν) και οι οποίες κράτησαν την πόλη πίσω από την ανάπτυξη, προκαλώντας ακόμη και την νεολαία της πόλης να αναζητήσει απασχόληση σε άλλες πόλεις και ακόμη στο εξωτερικό (ίδε ως παράδειγμα τον επικίνδυνο δρόμο Δεκέλειας που ακόμη υπάρχουν ενστάσεις).
*Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.