Του Ανδρέα Δράκου*
Τα κριτήρια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό, πιστεύω δεν είναι δίκαια και δεν θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δεν βλέπω καθόλου τον προσφυγικό κόσμο να βρίσκεται στο σχέδιο αυτό, αλλά ούτε τους πολύτεκνους κατ’ εξαίρεση.
Δικαιούχοι στο σχέδιο θα είναι οι δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι τις €50 χιλ. που πιστεύω ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν έπρεπε να ξεπερνούσε τις €30 χιλ. Είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο το ποσό, δεν ανταποκρίνεται μόνο στις ευάλωτες και ασθενέστερες ομάδες. Αυτό το σχέδιο έπρεπε να γίνει πριν από πέντε χρόνια και να κάλυπτε όλους τους δανειολήπτες και ιδίως τους πολύτεκνους. Μόνο έτσι θα σώζαμε τον τόπο μας αλλά και την οικονομία γενικότερα. Το σχέδιο επίσης θα επωφεληθούν όσοι διαμένουν μόνιμα στη Δημοκρατία για δέκα συναπτά έτη. Η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο όποια τράπεζα ενταχθεί στο σχέδιο θα πρέπει να το προσφέρει σε όλους τους πελάτες τους.
Η Κυβέρνηση θεωρεί πως από το σχέδιο θα επωφεληθούν οι δανειολήπτες καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνσή τους, οι τράπεζες οι οποίες θα απαλλαχθούν από κόκκινα δάνεια και το κράτος γενικότερα.
Για μιαν ακόμη φορά θα επαναλάβω ότι πρέπει να σώσουμε δίκαιο τον τόπο μας και την οικονομία γενικότερα. Πρέπει να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι έφεραν την οικονομία σε αυτά τα χάλια. Πρέπει να είναι η σωστή ισορροπία ανάμεσα στον κακοπληρωτή, τον πρόσφυγα, τον πολύτεκνο, τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει να είναι αυτός ο οικονομικός και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Αυτή την ισορροπία θα πρέπει να πετύχουμε.
Πρέπει το κράτος να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Κύπρος να ανοιχτεί σε νέους τομείς παροχής υπηρεσιών, γιατί πραγματικά η κυπριακή οικονομία ειδικεύεται πλέον στον τομέα τον υπηρεσιών. Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν νοείται αναπτυξιακή προοπτική και πρέπει να μετριασθεί η βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού σε συνδυασμό με νέους προσανατολισμούς σε επικερδείς τομείς.
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις, και στις πολλαπλές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνική ζωή του τόπου. Συνέπειες που δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο κλίμα οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Τέλος, πρέπει να χαράξουμε μια συγκεκριμένη πορεία. Πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την αύξηση της ευημερίας μας αλλά και την ενίσχυση του ρόλου μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο στόχος αυτός δεν είναι ξεκάθαρος για όλους. Παρόλο λοιπόν που οι συνθήκες είναι δύσκολες και αντίξοες πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να ενεργοποιηθούμε, να σοβαρευτούμε και να κυνηγήσουμε τον στόχο με προσήλωση ώστε να σώσουμε την οικονομία πριν να είναι πολύ αργά. Θεωρώ ότι η απελευθέρωση των αγορών, η παραγωγική αναδιάρθρωση και η τεχνολογική αλλαγή αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, ταυτόχρονα δημιουργούν κινδύνους και αστάθειες εάν δεν υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση.
*BSC Business Administration – MBA