Tου Ανδρέα Δημητριάδη*

Να προχωρήσει τάχιστα η νέα απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης 

έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου που είναι ενώπιον της Βουλής

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας, από τους διεθνείς οίκους Standard & Poor’s και Fitch αποτελεί το επιστέγασμα της πορείας ανάκαμψης των τελευταίων χρόνων και της συλλογικής προσπάθειας που έγινε από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Επιβεβαιώνει παράλληλα πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης, κερδίζοντας πίσω τη χαμένη αξιοπιστία μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ενώ επιπρόσθετα, η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να έχει, πολύ θετικά αποτελέσματα και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. 

Με κόπους και μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, βάλαμε τα θεμέλια μιας νέας πορείας. Η κυπριακή οικονομία βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή και αυτό αντανακλάται όχι μόνο στις βελτιωμένες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, αλλά και στην ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα του κυπριακού ομολόγου και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές με χαμηλότερο κόστος. Χρειάστηκε να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, ωστόσο αποδείχθηκε ότι η αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε από την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο, έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται από όλους μας εγρήγορση, συνεργασία, σωστός μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, δημιουργικότητα αλλά και διορατικότητα ούτως ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας, σε συνάρτηση με την άνθιση του εισερχόμενου τουρισμού, του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών και της ναυτιλίας, αναμένεται να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα εκτιμάται πως το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για την κυπριακή οικονομία. 

Δυστυχώς όμως, παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, που επιμένουν να καθυστερούν και να ταλαιπωρούν επιχειρήσεις, πολίτες και επενδυτές. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα, που επηρεάζει άμεσα τα μεγάλα ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα αποτελούν οι πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής για τις ενοποιημένες μεγάλες αναπτύξεις, o μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση ενός έργου, αλλά και η μη έγκαιρη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας μετά την ολοκλήρωσή των έργων. Τα προβλήματα αυτά αντανακλώνται και στην κατάταξη της χώρας μας στην ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019», όπου, η χώρα μας υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι, καταλαμβάνοντας την 57η θέση, ανάμεσα σε 190 χώρες, ενώ πτώση οκτώ θέσεων είχε σημειωθεί και στην περσινή επίδοση της Κύπρου. Ιδιαίτερα προβληματικοί εξακολουθούν να παραμένουν οι δείκτες που αφορούν τις διαδικασίες για εξασφάλιση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών όπου η Κύπρος βρίσκεται στην 126η θέση λόγω του ότι απαιτούνται 507 μέρες για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας, αλλά και για εγγραφή περιουσίας, όπου η Κύπρος κατατάσσεται στην 94η θέση.

Για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του αύριο και να είμαστε ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να εστιάσουμε στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε με όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση των ικανοτήτων μας σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ώστε να καταστήσουμε την Κύπρο επιχειρηματικά εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική. Επιβάλλεται λοιπόν να προχωρήσει τάχιστα η νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση. Η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αποτελεί μονόδρομο για να εισέλθει η Κύπρος σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η συλλογική προσπάθεια επιβάλλεται  να  συνεχιστεί με μοναδικό στόχο τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων