Του Αντώνη Λοΐζου*

Η αναμενόμενη αποπεράτωση της Πλατείας Ελευθερίας θα βοηθήσει την πρωτεύουσα στην αναβάθμιση της και στον τομέα των εκδηλώσεων.

Η πλατεία, η οποία βρίσκεται δίπλα από την εντός των τειχών Λευκωσία, και που έχει εξελιχθεί σε ένα κέντρο εστίασης/διασκέδασης και που βρίσκεται δίπλα από ξενοδοχεία (αναμενόμενη ανακαίνιση του πρώην Holiday Inn, το City Hotel, δύο νέα boutique hotels που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, ως επίσης και η αναμενόμενη πώληση/αναβάθμιση του Cyprus Hilton (σε μεγαλύτερη πρόταση), όλα θα βοηθήσουν στην επικέντρωση του ενδιαφέροντος στην Πλατεία και στις παραπλήσιες περιοχές που τώρα φθίνουν, όπως η Μακαρίου-Στασικράτους κ.λπ., ενώ η προοπτική της άμεσης περιοχής λόγω και της νέας προσέγγισης του Airbnb κ.λπ. θα προσελκύσει πρόσθετο ενδιαφέρον, τόσο για οικιστικές, όσο και για γραφειακές χρήσεις. Κτήρια όπως εκείνο του Φεραίου, πρώην Costa Coffee (κάθετοι όροφοι) και άλλα παλαιότερα κτήρια της άμεσης περιοχής (όπως η πρώην Κλινική δίπλα από τον Τρυπιώτη) έχουν αυτές τις δυνατότητες για ενοικιάσεις, τόσο για ξένους ενοικιαστές, όσο και για νεαρά ζευγάρια και γενικά νέους νεαρούς κατοίκους με κάποιου είδους πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Βέβαια ένα θέμα είναι η θεωρία και άλλο η πρακτική. Η μετατροπή τέτοιων κτιρίων/ανέγερση νέων (ίδε και τα κίνητρα για τα κεντρικά οικόπεδα με συντελεστή δόμησης μέχρι και 450%) προσέλκυσαν μεγάλες επενδύσεις που τώρα παρατηρούνται κυρίως από ξένους (ίδε Ισραηλίτες, Βούλγαρους και ελληνικές εταιρείες) αλλά χρειάζεται και χρόνος, 2-3 χρόνια εκτέλεσης για να αναδειχθούν.  Παρ’ όλον τούτου το αναμενόμενο αναπτυξιακό περιβάλλον είναι ελκυστικό και θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον.

Ο δήμος λοιπόν έχει το βάρος να αναδείξει την πλατεία αυτή ως ένα χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και διασκέδασης από χορευτικές εκδηλώσεις (ίδε flash mob) και χορωδίες, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ κλπ.  Θα πρέπει από τώρα ο Δήμος να ετοιμαστεί για να μην την «πάθει» όπως η Πάφος που ενώ ανακαινίστηκε το Κέντρο, τώρα «μαθαίνει» ότι δεν υπάρχει σχέδιο για προσέλκυση επισκεπτών με τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται.

Δραττόμαστε από τις διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτές παρουσιάζονται στο YouTube σε διάφορους χώρους όπως σε εμπορικά κέντρα, συρτάκι (σε πλατεία στο Manchester) και τόσα άλλα. Προς τούτο δεν είμαστε απόλυτοι η ύπαρξη ή όχι τροχοφόρων στην πλατεία που αποτελεί ένα θέμα. Κάποια προσπάθεια υιοθέτησης εκδηλώσεων υπάρχει στην πλατεία Φανερωμένης τώρα και μας έκανε σοβαρή εντύπωση η πρόσφατη εκδήλωση κλασικής ορχήστρας με πολύ ενδιαφέρον, αλλά περισσότερο όφελος αποτελεί η χαρά που μεταδίδουν αυτές οι εκδηλώσεις σε όλες τις ηλικίες. Γι’ αυτούς που έχουν κάποια «περισσεύματα» χρημάτων για επένδυση σε ακίνητα, αξίζει η προσπάθεια εξέτασης στην αγορά παλαιών κτηρίων ή ανακαίνιση τους και η ενοικίαση του σε τρίτους στην εντός των τειχών/παρυφές του αρχικού πυρήνα. Παραμένει το θέμα των νέων περιορισμών για το Airbnb, οι μη βοηθητικές απαιτήσεις για την εντός των τειχών για χώρους στάθμευσης, η μείωση απαιτήσεων ΚΟΤ κ.λπ.  

Ίσως για αυτές τις χρήσεις να υπάρχει η σχετική χαλάρωση σε τέτοια θέματα. Μια πρόσφατη μας πώληση κτηρίου πλησίον της Φανερωμένης, είναι ένα μεγάλο ισόγειο κατάστημα και 6 διαμερίσματα, τα οποία ο αγοραστής επιθυμεί να μετατρέψει το κατάστημα (τώρα αποθήκη) σε φαγάδικο/μπαρ και τα 6 διαμερίσματα σε 12 μικρά για ενοικίαση. Η μείωση των απαιτήσεων ΚΟΤ είναι βέβαια θέμα, αλλά διερωτόμαστε γιατί σε όλα τα κέντρα των πόλεων να υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις (από την Πλάκα και το Soho, μέχρι και το Κέντρο του Παρισιού και της Πράγας), ούτε τριπλά w.c. ζητούνται, ούτε χώροι για τους υπαλλήλους και ασφαλώς ούτε χώροι στάθμευσης.

Η Λευκωσία έχει υπόθεση βάσει όμως και ορισμένων παραμέτρων. Η δύσκολη πρόσβαση στην παλιά πόλη και ο περιορισμένος χώρος στάθμευσης, τα διάφορα μικρά μουσεία κλπ που είναι δύσκολο ο ξένος να τα επισκεφθεί, είναι ένα άλλο θέμα. Στις ξένες χώρες όπως η Αυστρία, αλλά και σε πιο μακρινές χώρες όπως οι Φιλιππίνες, Χονγκ-Κονγκ κ.λπ., υπάρχουν τα ηλεκτρικά τρίτροχα μοτοποδήλατα όπου ο επισκέπτης έχει κανονικό τριθέσιο κάθισμα με τον οδηγό να είναι ένας ξεναγός (τώρα άνεργοι στην Κύπρο) για να τους ξεναγεί στους χώρους που επιθυμούν να επισκεφθούν.  Έχοντας υπόψη την έλλειψη εργασίας και τη δημιουργία μιας “fun city” υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξέλιξης, εκείνοι που έχουν την δυνατότητα για να υπομένουν. Σε πρόσφατη μας επίσκεψη στο Βερολίνο, εκεί μας υποδέχθηκε η ξεναγός με ηλεκτρικά πατίνια και ο κάθε επισκέπτης είχε το δικό του πατίνι (άρχισε και τώρα να υιοθετείται και στην Κύπρο). Όχι κατάλληλα για όλους αλλά πολύ καλή διασκέδαση, ο δε οδηγός του μοτοποδηλάτου μας στις Φιλιππίνες μας τραγουδούσε κατά τη διαδρομή μεταξύ της ξενάγησης. Κατάλληλο και για φοιτητές μήπως;

Μπορείτε κύριε δήμαρχε της Λευκωσίας να το φανταστείτε αυτό ή άλλο όραμα για το κέντρο της πρωτεύουσας;

* Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.aloizou.com.cy