Του Αντώνη Λοΐζου*    

Είμαστε θυμωμένοι αγαπητοί μας αναγνώστες για τη στασιμότητα/αδιαφορία στο θέμα των κοινοχρήστων, τόσο όσο αφορά τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, όσο και τους διάφορους εκπροσώπους της πολιτείας, ονομαζόμενοι βουλευτές.

Δραττόμαστε αυτής της ευκαιρίας να επανέλθουμε για ένα νόμο για κοινόχρηστα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και παρόλες τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, με υποσχέσεις από τους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών δεν γίνεται τίποτα. Όχι τόσο για να εισακουστούμε, όσο διότι δεν αναμένουμε κάποια καλυτέρευση του νόμου/ λειτουργικότητα του (παρ’ ότι οι εκάστοτε υπουργοί και άλλοι συμφωνούν ότι ο νόμος είναι προβληματικός).

Λόγω των συχνών μας άρθρων επί του θέματος λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα τόσο από διάφορους πολίτες, όσο και από developers-διαχειριστές πολυκατοικιών που μας πιέζουν «να κάνουμε κάτι». Ο τελευταίος developer μας παρακάλεσε επί αμοιβή να ετοιμάσουμε μαζί με «οποιοδήποτε νομικό σύμβουλο» της προτίμησής μας, εισήγηση «για να υποβληθεί ως πρόταση νόμου».

Ενώ όλοι οι βουλευτές εγγράφουν θέματα για συζήτηση στη Βουλή, από αμπελοπούλια μέχρι και οτιδήποτε φανταστούν, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ταλανίζει τους ιδιοκτήτες/ενοικιαστές και άλλους, ουδείς ενδιαφέρεται.

Είμαστε λοιπόν δικαιολογημένα θυμωμένοι για μια αδιαφορία σε ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο έχει και επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη, όσο και κόστος της πολιτείας-Δικαστήρια κ.λπ, πλέον οι δυσκολίες συμβίωσης σε ενιαία συγκροτήματα. Αναφερόμαστε λοιπόν τώρα στο παρόν άρθρο μας στον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, μήπως και ενδιαφέρει και εάν όχι, μετά, θα απευθυνθούμε στα κόμματα (δυστυχώς) και πάλι στον Τύπο, αναμένοντας ότι οι Κυβερνώντες και ο υπουργός Εσωτερικών θα ανταποκριθούν.

Έχουμε υποβάλει στους τελευταίους 4 υπουργούς Εσωτερικών το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει για τα κοινόχρηστα και της μη λειτουργικότητας του σχετικού νόμου.

Στις πιο πρόσφατες εισηγήσεις μας που υπεβλήθηκαν στις 29.6.2017 όπου εισηγηθήκαμε ότι η πληρωμή κοινοχρήστων θα πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε μεταβίβασης/ υποθήκευσης/ενοικίασης/αίτηση για άδεια κ.λπ εις μια προσπάθεια να περιοριστεί η «κατάρα» αυτή της οικοδομικής βιομηχανίας και μετά από πάροδο 6 μηνών, ελήφθη η πιο κάτω επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών σε επιστολή που απέστειλε ένας αναγνώστης μας στο Υπουργείο Εσωτερικών (σε εμάς καμία απάντηση):

1. « Αναφέρομαι στα ηλ. σας μηνύματα, το τελευταίο εκ των οποίων ημερομηνίας 25.11.2017, και σας πληροφορώ ότι το θέμα των κοινόκτητων οικοδομών έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών, και ιδιαίτερα πρόσφατα είχε ενταχθεί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία είχε πολλάκις βολιδοσκοπηθεί για μία πιο ενεργή εμπλοκή στο θέμα. Το θέμα δεν κατέστη δυνατό να ενσωματωθεί στα σχετικά νομοσχέδια που, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχίζουν να εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Διερωτόμαστε τι σχέση έχει η μεταρρύθμιση με τον νόμο για τα κοινόχρηστα.

2. «Σχετικά με τις εισηγήσεις του κ. Λοΐζου, παρόλο που αυτές είναι ευπρόσδεκτες, η πλειονότητά τους αφορά σε περιορισμούς επί του δικαιώματος κατοχής, απόλαυσης και διάθεσης ακίνητης ιδιοκτησίας, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παραβιάζουν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλες σχετικές νομοθεσίες (Ν.9/65, Κεφ. 149 κλπ.)». Διερωτόμαστε, δηλαδή, οι περιορισμοί αυτοί δεν πρέπει να υπάρχουν στις μεταβιβάσεις, εάν ο ιδιοκτήτης χρωστά στις αρχές/δημόσιο;. «Εν πάση περιπτώσει, το θέμα θα τύχει εκ νέου μελέτης ούτως ώστε να επιτευχθεί μία παράλληλη επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τις  εξελίξεις στην οικοδομική βιομηχανία, όπως αυτές αναφέρονται και στο άρθρο του κ. Λοΐζου». Πότε την κόκκινη Πέμπτη;.

3. «Απολογούμαι για την καθυστέρηση στην απάντηση των ηλ. μηνυμάτων σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά παρέπεσαν».

Δηλαδή και εν ολίγοις το Υπουργείο μας «έριξε του ώμου του» και από την απάντησή του παρατηρούμε όχι μόνο ολίγο ενδιαφέρον, αλλά και αδιαφορία.

Εκείνο που μας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σιγήν ιχθύος από developers/κτηματομεσίτες/ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλους στο θέμα, αφού η προσπάθεια αυτή θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο κύριοι στο ΕΤΕΚ, αυτούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη/ιδιοκτησία ακινήτου και γενικά τη βιομηχανία ακινήτων.

Τα παραδείγματα της μη λειτουργικότητας και ατιμωρησίας (μάλλον επιβράβευσης) στη μη πληρωμή κοινοχρήστων, έχουν φθάσει στο σημείο της απόγνωσης από τους ορθούς/καλοπληρωτές ενοίκους. Στην αγγλική μας στήλη (Q&A Column) παίρνουμε καθημερινά επιστολές διαμαρτυρίας στο σημείο που έχουμε φθάσει να τους πούμε να αποταθούν στον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας.

Ακολουθούν ορισμένα τραγελαφικά παραδείγματα:

* Δεν πληρώνω για τα έξοδα καθαρισμού των κοινοχρήστων και του ανελκυστήρα, διότι η μονάδα μου είναι ισόγεια με ξέχωρη είσοδο.

* Δεν πληρώνω κοινόχρηστα για τη διόρθωση της ταράτσας διότι είναι ευθύνη του τελευταίου διαμερίσματος.

*  Γιατί να πληρώνω κοινόχρηστα αφού δεν κατοικώ στη μονάδα;

*  Ο developer δεν έκανε καλή δουλειά και έτσι αρνούμαι να πληρώνω κοινόχρηστα.

*  Οι γείτονες κάνουν θόρυβο γιατί εγώ να πληρώνω.

*  Πρέπει να υπάρχει ή όχι εγγεγραμμένη Διαχειριστική Επιτροπή.  Άλλα λέει ο νόμος και άλλα το Κτηματολόγιο.

*  Είχα τη διαβεβαίωση ότι το κτήριο είχε wi-fi. Τώρα πληρώνω €20/μήνα για την παράλειψη και την οποία αφαιρώ από τα κοινόχρηστα. Ας με πάρουν δικαστήριο.

*  Δεν έχει αρκετό πλάτος ο χώρος στάθμευσης και δεν μπορώ να σταθμεύσω με άνεση. Γδάρθηκε το αυτοκίνητό μου και το ποσό της επιδιόρθωσης το αφαιρώ από τα κοινόχρηστα.

*  Γιατί να πληρώσω για το μπογιάντισμα μιας πολυκατοικίας;  Ο κάθε ένας να πληρώσει για τον δικό του τοίχο!

Αυτά και άλλα για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών φέρει τεράστια ευθύνη λόγω της αδιαφορίας του.  

 *Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Εκτιμητές Ακινήτων και Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - www.aloizou.com.cy